U nedjelju 20. ožujka 2022., u sklopu ERASMUS+ projekta MAR(T)H, učenice Ela Bebek, Ela Šprem, Ema Begić i ja (Tereza Kokša) uz pratnju profesora Igora Fulira i Darije Kivač doputovali smo u Sjevernu Makedoniju. Krenuli smo avionom iz Zagreba u popodnevnim satima, a u glavni grad Skoplje stigli smo oko 5 sati poslijepodne te se zaputili prema Tetovu, gradu u kojem smo boravili tjedan dana. U projektu su sudjelovali učenici iz Sjeverne Makedonije, Turske i Grčke, a u online formatu pridružili su nam se i učenici iz Litve i Italije koji, nažalost, nisu mogli doputovati u Sjevernu Makedoniju.

Ponedjeljak, 21.3.2022.
Druženje i upoznavanje započeli smo u srednjoj školi „Mosha Pjade”. Prva aktivnost koju smo uspješno odradili bile su prezentacije učenika o državama, gradovima i školama iz kojih dolazimo. Nakon toga malo smo se bolje upoznali putem ice-breaking aktivnosti i zaputili se u restoran na ručak. Uslijedilo je razgledavanje Tetova koje obiluje raznim znamenitostima i kulturološkim razlikama. Posjetili smo centar grada, pravoslavnu crkvu, tradicionalnu makedonsku kuću u starom dijelu grada te najupečatljiviju znamenitost grada – Šarenu džamiju. Nakon razgleda grada uslijedila je šetnja uz obalu rijeke Pene sve do hotela u kojem smo proveli ostatak slobodnog vremena.

Utorak, 22.3.2022.
Ujutro smo se zaputili u glavni grad Sjeverne Makedonije, Skoplje. Prvo smo posjetili glazbenu školu u kojoj su nam učenici održali prezentaciju o poznatoj makedonskoj 7/8 mjeri, svirali tradicionalne makedonske instrumente i pjevali. Čak smo i mi imali priliku zaplesati makedonsko kolo i zapjevati neke od makedonskih folklornih pjesama, a pjesma „Makedonsko devojče” obilježila nam je cijelo putovanje. Nakon toga zaputili smo se u razgled grada, prvo smo razgledali centar grada koji obiluje mnoštvom kipova među kojima smo prepoznali neke od najpopularnijih makedonskih ličnosti, npr. Aleksandra Makedonskog i Tošu Proeskog. S obzirom na to da je Skoplje dugo vremena bilo pod osmanlijskom vlasti, u Skoplju se nalazi i turski dio grada, takozvana čaršija koja nas je podsjetila na Istanbul ili, nama bliže, Sarajevo. Taj dio grada bogat je štandovima, trgovinama, slastičarnicama, džamijama te zanimljivim pričama i legendama zbog kojih se čaršija razlikuje od ostatka grada. Nakon toga imali smo slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i šetnju gradom, ali mi smo vrijeme odlučile provesti na skopljanskoj čaršiji uz tursku kavu i baklavu. Puni dojmova vratili smo se u Tetovo nakon predivnog sunčanog dana provedenog u prijestolnici Sjeverne Makedonije.

Srijeda, 23.3.2022.
Srijedu smo opet proveli u školi u kojoj su nam učenici održali prezentaciju o notama i razlomcima, a mi smo tijekom zabavnih radionica rješavali razlomke u grupama. Imali smo nekoliko pauza u kojima smo učenicima iz Turske, Grčke i Sjeverne Makedonije ponudile neke hrvatske slatkiše i zabavljali se uz pjesme makedonskog pjevača Toše Proeskog. Nakon ručka u školi se održao Kahoot! kviz u kojem smo pobijedile i osvojile slušalice. Ostatak dana proveli smo u hotelu i u društvu domaćina iz Sjeverne Makedonije koji su nas još bolje upoznali s gradom.

Četvrtak, 24.3.2022.
Rano ujutro zaputili smo se prema najvećoj makedonskoj turističkoj atrakciji, jezeru Ohrid. Prema legendi na Ohridu postoji 365 crkava, svaka za jedan dan, a mi smo razgled započeli jednom od njih. Posjetili smo i galeriju pravoslavnih freski i ikona koje su povijesno jako važne i očuvane pa je fotografiranje bilo zabranjeno. Imali smo priliku vidjeti i antički amfiteatar u kojem nas je naša Ela Šprem „počastila” svojim divnim glasom i otpjevala nam pjesmu „Makedonsko devojče” koja se savršeno uklopila u ambijent. Nakon toga nastavili smo šetnju šumom te došli do mjesta gdje se nalazi crkva svetog Klementa i uživali u predivnom pogledu na jezero i planine. Sljedeća destinacija bila je stari dio grada koji je poseban po starim kućicama i zgradama koje se tamo nalaze. Nakon ručka imali smo slobodno vrijeme koje smo provele šetajući sunčanim Ohridom. Naravno, nismo zaobišle ni ohridske suvenirnice, a najbolji suvenir s Ohrida upravo su predivni ohridski biseri koji su posebni po svom sjaju koji se dobiva premazom rađenim od ribljih ljusaka. Nakon predivnog i sunčanog dana provedenog na „Makedonskom moru” vratili smo se u Tetovo i ostatak večeri proveli u hotelu.

Petak, 25.3.2022.
Zadnji dan programa opet smo započeli u srednjoj školi „Mosha Pjade” gdje se održala završna ceremonija i podjela certifikata. Nakon toga zaputili smo se prema glazbenoj školi gdje su nam učenici škole svirali, a profesor održao prezentaciju. Zatim smo se pozdravili s učenicima i profesorima iz Grčke koji su nas morali napustiti i krenuti kući. Nakon ručka oprostili smo se i s učenicima i profesorima iz Turske koji su svoje putovanje također završili u petak. Ostatak dana proveli smo u hotelu u zabavnom društvu naših domaćina.

Subota, 26.3.2022.
Subota službeno nije bila dio projekta, no to nas nije spriječilo da iskoristimo lijepo vrijeme i još malo istražimo Sjevernu Makedoniju prije povratka u Hrvatsku. Makedonsko-hrvatsko društvo iz Tetova organiziralo je za nas izlet, počevši od osnovne škole u kojoj djeca imaju priliku učiti hrvatski jezik svake subote. Uslijedio je posjet najmanjem etnografskom muzeju na svijetu u kojem smo vidjeli puno starih predmeta, a neke od njih prepoznale smo jer su slični našima. Nakon toga posjetili smo Lešočki manastir koji je povijesno iznimno važan za pravoslavnu crkvu i makedonski narod. Ostatak poslijepodneva proveli smo u prirodi, prošetali šumom kroz koju prolazi rijeka i puno malenih slapova. Došavši u hotel, pozdravili smo se s domaćinima i slobodno vrijeme iskoristili za odmor i zabavu uz društvene igre, a oko ponoći krenuli smo prema Skoplju. Oko 7 sati sletjeli smo u Zagreb i prepuni dojmova, novih iskustava i prijateljstava, vratili smo se u našu Koprivnicu.

Vaše Ema, Tereza i dvije Ele

Komentari