U težnji za svakodnevnim civilizacijskim približavanjem modernoj Europi realiziran je još jedan eTwinning projekt naše škole pod nazivom „Reveal the folk meteorology“. Radi se o svojevrsnoj nadogradnji jedne od projektnih aktivnosti u Erasmus+ projektu „UMBRELLA“ te proširivanju same ideje na nove partnere. U projektu su, uz našu, sudjelovale i dvije škole iz Litve i Turske, te po jedna iz Poljske, Rumunjske i Kanarskih otoka.
U šestomjesečnom projektu naši vrijedni učenici, članovi Geografske grupe, istraživali su povijesne i suvremene izvore o pučkim vjerovanjima u meteorologiji, intervjuirali svoje bližnje starije životne dobi te izrađivali kalendare i stripove na tu temu.
U četvrtak 15. travnja 2021. održana je završna video konferencija sa svim partnerima na kojoj su našu školu predstavljale učenice Jana Jelić, Sara Marija Šapina, Nera Teufel, Nika Stančin, Dora Pavlović i Ema Pintarić te voditelji projekta profesori Maja Maček Treščec i Zvonimir Treščec.
U dvosatnom smo se druženju bolje međusobno upoznali te imali priliku ponešto naučiti o tome kako ljudi iz različitih dijelova Europe doživljavaju vrijeme te koje pučke izreke koriste u svakodnevnoj komunikaciji. Pritom smo zaključili da, iako smo geografski prilično udaljeni, dijelimo slična pučka vjerovanja u meteorologiji.
Svi naš trud možete vidjet na stranici projekta https://twinspace.etwinning.net/122288/home, a konačni produkt projekta bit će vidljiv u obliku jedinstvene knjige u elektronskom obliku koju ćemo kreirati i objaviti ovih dana.
Ono manje vidljivo ostati će u našim srcima u obliku prijateljstva s profesorima i učenicima partnerskih škola, a možda i buduće suradnje u nekim novim europskim projektima.


Voditelji projekta
Maja Maček Treščec i Zvonimir Treščec

Komentari