Projekt Glagoljica – jezična i povijesna baština plod je korelacije dvaju nastavnih predmeta: Povijesti i Hrvatskoga jezika. Svrha je projekta, koji bi trebao biti proveden tijekom šk. godine 2020./2021., da učenici prvih, drugih i trećih razreda samostalno istražuju sve što je vezano uz povijest hrvatskoga jezika, glagoljicu te ćirilometodsku tradiciju i širenje pismenosti. Također, učenici će stečeno znanje i iskustvo pretvoriti u kreativna djela inspirirana glagoljicom.

U projektu sudjeluju učenici Monika Horvat, Sara Forjan, Luka Županić, Borna Sočev, Dunja Svržnjak, Barbara Džendžo, Iva Remenar, Ema Vinković, Helena Lesar, Mirta Savić, Tara Savić i Milka Grubešić. Voditeljice projekta su Gordana Trnski, prof., Romana Šutalo, prof. i Dubravka Šutalo Kovačić, prof.

Projekt je planiran tijekom cijele školske godine i aktivnosti koje obuhvaća odnose se na izradu glagoljskih slova, izradu zemljovida s kretanjem solunske braće i širenjem glagoljice, izradu zemljovida s glagoljskim spomenicima u Hrvatskoj, izradu digitalnog stripa nadahnutog ćirilometodskom tradicijom, izradu straničnika s glagoljskim slovima i porukama, oslikavanje šalica i ukrasnih kutija glagoljskim slovima, oslikavanje majica te čitanje i prezentiranje romana Az Jasne Horvat. Također, 22. veljače 2021. kada se obilježava Dan glagoljice namjera je u školskom hodniku u prizemlju postaviti izložbu na kojoj će biti predstavljeni učenički radovi i ako bude moguće, s obzirom na okolnosti vezane uz pandemiju, organizirati predavanje o glagoljici, ćirilometodskoj tradiciji i širenju pismenosti u Hrvata. Projekt obuhvaća i posjet Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u kojoj se nalazi Bašćanska ploča i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Svoj projekt predstavit ćemo i na Danu škole.

Učeničke radove ponudit ćemo na prodaju, i to isključivo u humanitarnu svrhu te nam je namjera dobiveni iznos uplatiti na račun Srednje škole u Petrinji.

Evaluacija projekta, ako se zdravstvena situacija promijeni, trebala bi se ostvariti na terenskoj nastavi u Istru gdje bismo prošli Alejom hrvatskih glagoljaša, obišli najznačajnije srednjovjekovne glagoljske spomenike i zaokružili stečene spoznaje.

Dubravka Šutalo Kovačić, prof.

Komentari