Autor: Monika Aichele

Nije lako biti učenik Gimnazije „Fran Galović”! Toliko se toga nudi u ovoj školi da je učenicima zaista teško odlučiti u čemu će sve sudjelovati. Međunarodni projekti, volontiranje, izvannastavne grupe, Centar izvrsnosti za STEM i mnoštvo drugih aktivnosti od kojih vam se zavrti u glavi.

Kad na sve to dodate i pisanje novinskih članaka i reportaža, onda je jasno kakvi učenici pohađaju ovu školu.

Među njima je mala skupina,  mokrom krpom udarena, novinara-amatera koji se usuđuju natjecati svojim uradcima s desetinama škola iz njemačkog govornog područja, stotinama iz cijeloga svijeta i samo još dvije škole iz Hrvatske, u natjecanju Mladež piše (Jugend schreibt) za prestižne njemačke novine u tiskanom i elektroničkom obliku, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Već sam čin upuštanja u ovo natjecanje za naj reportažu je hvale vrijedno. Kad  uspijete napisati članak po strogim uzusima propisanim u natječaju te jezično zadovoljiti zahtjevno čitateljstvo rečenih novina i uz to udovoljite i nevidljive cenzore zvane urednici, onda ste svakako nešto izuzetno!

Učenici naše gimnazije su po drugi puta u tri godine učinili nemoguće. Poštujući propisanu proceduru i odabravši temu  članka, ove djevojke su se primile zahtjevnog  posla koji uključuje: pripremanje pitanja za intervju, prethodno istraživanje i usklađivanje bitnih činjenica, usklađivanje termina s osobama i pronalaženje odgovarajućih tema za razgovor; organiziranje pitanja i snimanje/bilježenje razgovora te transkripciju istoga i  prevođenje na njemački jezik. Pripremanje teksta i umetanje dijelova intervjua na spretno odabrano mjesto kako bi priča imala središnji lik, ali i nit vodilju za čitatelja; opet prevođenje na njemački jezik i lektura da bi se zatim sve što nije dobro iznova obradilo.

Kad je tekst konačno pripremljen, on se još jednom prevodi, ali na hrvatski jer svaki od osoba koje se intervjuiralo moraju autorizirati tekst i dati pristanak za objavu u pisanom obliku.

Čini se jednostavno, ali je vrlo naporno i zahtjevno, posebno ako se za taj rad ne dobiva ništa osim toplog ljudskog hvala.

Ipak, kad je sve spremno i poslano u Njemačku na pregled i odobravanje, događa se da se sve vrati na doradu jer ondje iskusni novinari  i reporteri daju korisne savjete i onda postupak kreće iznova. Svi bi ovdje odustali, ali ne i učenici Gimnazije „ Fran Galović”!

Redigiran tekst se ponovo šalje i onda slijede tjedni, često i mjeseci, čekanja na vijest o objavi članka ili ne.

Dva puta se Gimnazija „Fran Galović”  proslavila pozitivnim odgovorom, a jedan članak je završio u bespućima neuspjelih radova.

Zahvaljujući uspjehu naših, sada već bivših učenica, Hane Tolić, Marije Vugrinec i Lorene Horvat pronijeli smo ime našeg arheologa i bivšeg učenika iste ove škole Ivana Valenta,  projekta TRANSfer, Instituta za arheologiju te najbolje manifestacije u kontinentalnoj Hrvatskoj, Renesansnog festivala diljem njemačkog govornog područja, ali i svijeta, jer je reportaža osim u tiskanoj verziji obznanjena i u digitalnom obliku.

Osim riječi  zahvale autoricama teksta, ovaj uspjeh zabilježen u njihovim životopisima siguran je jamac dobivanja prednosti kod traženja stipendija ili zaposlenja u Hrvatskoj ili bilo kojoj zemlji njemačkog govornog područja jer je zaista mali broj onih koji uspiju, a veliki onih koji pokušavaju.

Među ovim potonjima je nova skupina koja priprema dvije reportaže za idući krug radova u 2021.godini.  Poželimo im sreću!

A vi, dragi čitatelji, zavirite i okusite slasti ovog teksta na:

https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/jugend-schreibt/mittelalterfestival-in-koprivnica-16985653.html

Komentari