U subotu 28. studenoga prijepodne na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održana je još jedna popularna on-line radionica iz kemije za  srednjoškolce pod naslovom “Analizom pogodi koja je sol u vodi”. Radionicu iz ciklusa “Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja” zajedno su izveli njezin autor doc. dr. sc. Tomislav Portada i njegov kolega dr. sc. Zlatko Brkljača.

U radionici je sudjelovao rekordan broj polaznika, njih dvadeset i troje. Među njima je bilo i naših petero učenika: Fabian Perošić (1.d), Dunja Međurečan (2.d), Josip Mikulić (2.d), Fran Katinčić (3.a) i Vedran Šivak (4.c).

Prema već uhodanom rasporedu, radionica je započela uvodnom prezentacijom u kojoj je dr. Portada polaznicima radionice objasnio zadatak i pravila. Nakon toga, učenici su se pojedinačno javljali i interaktivno sudjelovali u raspravama i pokusima koje su pred kamerom na Institutu Ruđer Bošković izvodili dr. Portada i dr. Brkljača.

Zadatak polaznika bio je da na temelju pokusa i opažanja izvedu zaključke o sastavu sedam zadanih vodenih otopina, pri čemu im je rečeno da se u svakoj od sedam bočica nalazi otopina jedne od devet zadanih tvari. Najuspješniji su bili naši učenici iz 2.d razreda – Dunja i Josip!

Radionica je učenicima bila prilika da nauče nešto više od sadržaja koji se uče u okviru redovne nastave kemije, kao i primjer kako raditi interaktivnu nastavu s učenicima iz različitih razrednih odjeljenja, a da se pritom ne prekrši nijedna od protuepidemijskih preporuka i mjera. Učenicima se radionica svidjela, a voditelji su na kraju radionice najavili da će se slične aktivnosti nastaviti održavati i ubuduće.

Komentari