Smotra simuliranih suđenja ove je godine održana u nešto drugačijim okolnostima. Obzirom da je korona umiješala svoje prste i umjesto da se nađemo na Općinskom sudu u Novom Zagrebu 14. ožujka 2020. s još 19 srednjih škola, državna je smotra održana online 3. listopada 2020., a sudjelovalo je 10 škola. Odvjetnički tim Gimnazije u sastavu: Antonela Žagar i Nika Jakupec iz 4.a, Ema Godek i Fran Halavuk iz 4.b, Borna Brlošić iz 4.d te Laura Hasan, Dora Vuljak, Petra Habdija, Antea Valent, Hana Šegerec, Alan Jantolek i Noah Betlehem iz 2.b, morali su se prilagoditi novonastalim uvjetima – pripreme preko aplikacije Teams i u školi pod maskama, a samo suđenje održano je preko ekrana, uz nezaobilazne tehničke smetnje. Učenici su preuzeli ulogu tužitelja, svjedoka i sudskog vještaka u građanskoj parnici gdje tužitelj tuži profesora tjelesnog odgoja zbog grube nemarnosti na završnoj utakmici prvenstva što je dovelo do povrede s teškim posljedicama i pred sucima Općinskog suda u Novom Zagrebu uspješno su dokazali odgovornost tuženika. Simulirana suđenja dobra su prilika za učenike da se upoznaju s načinom rada sudbenog sustava i da usvajaju vještine argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, uočavanja bitnih činjenica, nepristranog pristupa i javnog nastupa.

A što kažu učenici:

Ove godine Državna smotra simuliranih suđenja održana je u nešto drugačijem izdanju. Nažalost, zbog situacije izazvane kornavirusom nismo mogli prisustvovati smotri u Zagrebu kao što smo to činili prijašnjih godina. Po prvi put naši svjedoci i njihovi odvjetnici svoje su vještine pokazali iz svoje škole putem kamere. Jasno je kako nam je to svima bila potpuno nova situacija, posebice nama koji smo prijašnjih godina parnicama prisustvovali uživo na sudu. No, snašli smo se više nego odlično s obzirom da smo se nakon velike pause izvan škole morali ponovo vratiti u priču slučaja na kojem radimo. Organizacija je bila sasvim u redu. Unatoč učestalim prekidanjima veze, lošem zvuku i ograničenom vremenu za iznošenje iskaza i pitanja, bili smo vrlo profesionalni i uspješni. Ovaj način održavanja smotre dokazuje kako se sve može rješiti i organizirati ako za to postoji dobra volja. Još jedno novo iskustvo je iza nas te će nam svakako ostati u lijepom sjećanju!

Antonela Žagar, 4.a

“Smotra simuliranih suđenja bilo je nešto novo i vrlo zanimljivo za mene. S obzirom na to da je sve bilo online, cijela ekipa se dobro snašla i ozbiljno shvatila svoj zadatak, naravno uz smijeh i zabavu. Mislim da bi sve bilo realnije da smo imali priliku biti u pravoj sudnici, da smo mogli uživjeti se u uloge, ali i ovako sam dobila neko znanje koje će mi zasigurno koristiti u narednim godinama.”

Dora Vuljak, 2.b

Komentari