Na nastavi informatike učenici uče o izradi web stranica pisanjem HTML-a i CSS-a, ali i korištenjem gotovih platformi za izradu web stranica, namijenjenih običnom internet korisniku, nezainteresiranom za kodiranje. Najpoznatiji sustav za izradu web stranica je WordPress u kojem je izrađen i FRANzine. Konkurencija WordPressu je Joomla. WordPress i Joomla primjeri su CMS-a (eng. content management system, sustav za upravljanje sadržajem). WordPress je prosječnom učeniku osrednje lako savladati i to uglavnom koriste samo naši školski novinari za objavu članaka.

Wix i WordPress logo

Primjer jednostavnije platforme koja nije CMS nego je orijentirana na dizajn je Wix. Wix je također besplatan uz uvjet da na vrhu stranica piše da je izrađeno pomoću Wixa (sličnu jednostavnost uz besplatni rad nudi i wordpress.com (nije isto kao malo prije spomenuti WordPress na serveru). To je bilo prihvatljivo za nastavu informatike i u Wixu su učenici izrađivali multimedijske projekte. Teme koje su mogli birati nisu bile strogo definirane; jedini je zahtjev za teme bio da se mogu svrstati uz neki školski predmet i da postoji određena korelacija sa sadržajem gradiva. Bitno je bilo poštivanje autorskih prava i navođenje izvora. Morali su napraviti i stranicu O autoru. Sam rad u Wixu poprilično je intuitivan jer samo treba pratiti upute koje korisnika vode kroz svaki korak dizajniranja. Nakon sat vremena svaki se učenik uhodao.

Isječak tema iz zbirke radova

Grupirala sam sve radove prema predmetima i izradila zbirku, tj. izradila sam svoju Wix web stranicu koja vodi na sve učeničke projekte. Tu zbirku možete vidjeti ovdje. Zbirka je sada već poprilično velika jer je započeta 2017. godine. Mnogo je tema iz povijesti, geografije i biologije. Samo za geografiju napravljeno je 46 projekata. Kemiju, matematiku, fiziku i sl. teško je zbog formula izrađivati te toga skoro i nema, ali ima astronomije. Najpopularnija stranica vjerojatno je bila „Prijevodi latinskih tekstova“ od bivše učenice Lane Varge, za udžbenik Hereditas lingue Latinae, sve dok profesorice nisu promijenile udžbenik.

Objašnjenje za dva pojma koje ljudi često motaju: web stranica (web page) je jedan HTML dokument, npr. ovaj članak, a web mjesto (web site) je skup međusobno povezanih web stranica, npr. čitav FRANzine.

Kristina Ledinski, prof.

Komentari