Hedy Lamarr

Hedy Lamarr, austrijsko-američka glumica i izumiteljica zaslužna je za WiFi, GPS i Bluetooth koje koristimo danas. Osim što je bila vrlo aktivna u polju informatike, Max Reinhardt nazvao ju je najljepšom ženom u Europi te se već kao tinejdžerka počela baviti glumom, a snimila je i prvi erotski film u povijesti.

„I was born an only child in Vienna, Austria. My father found hours to sit by me by the library fire and tell fairy stories.“

Rođena je 9. studenoga u Beču u židovskoj obitelji. Tada se zvala Hedwig Eva Maria Kielser. Njezin otac, Emil Kiesler, bio je direktor banke, a majka Gertrud, djevojački  Lichtwitz, bila je pijanistkinja te je svoju kćerku upoznavala s baletom i klavirom od malih nogu. Njen otac je često s njom provodio duge šetnje, gdje bi joj objašnjavao kako rade određeni strojevi. Njezin otac je jako utjecao na nju te je već s pet godina rastavljala i sastavljala svoju glazbenu kutijicu kako bi vidjela na koji način radi. Njezin um često je bio zanemaren zbog njezine ljepote.

Any girl can be glamorous. All you have to do is stand still and look stupid.“

1942. Hedy Lamarr prijavila je patent upravljanja torpeda izmjenjivim frekvencijama koje bi zbog toga tada bilo nemoguće predvidjeti i omesti. Mornarica SAD-a nije koristila taj izum, ali ta se tehnologija, bez koje bi Wi-fi bio nemoguć, i danas koristi za mobilne telefone i za upravljanje frekvencijama. Tijekom života nije bila cijenjena za svoj izum te nije ni zaradila na njemu. Danas se smatra velikom inovatoricom i baš zbog toga međunarodni Dan izumitelja slavimo 9. studenoga, na njezin rođendan.

Hedy Lamarr imala je više supruga. Gene Markey bio joj je bivši suprug s kojim je imala sina Jamesa Lamarra Markeya. Također, bivši suprug s kojim je imala sina Anthonya Lodera i kćer Denise Loder, bio je John Loder. Ostali bivši supruzi bili su joj Teddy Staufer, W. Howard Lee, Lewis J. Boies i Friedrich Mandl.

„All my six husbands married me for different reasons.“

Ona je htjela da ju cijene zbog znanja koje je imala. Jednom prilikom je rekla kako joj poboljšanje stvari dolazi prirodno tako da i iz toga možemo vidjeti da je stvarno imala dara za takve stvari. Hedy Lamarr preminula je 19. siječnja 2000. godine u Floridi, a zbog svojih je postignuća nazvana majkom Wi-Fi-ja.

„I’ve been an important star and lived a full life, yet I only have three close friends. I guess that’s all anyone can expect.“

Tea Kovačić, 2. b

Jeff Bezos

Jeffrey Preston Bezos je američki poduzetnik, najpoznatiji kao osnivač Amazona, najvećeg svjetskog servisa za online trgovinu, a koji zajedno s još nekoliko njime povezanih online servisa čini jedno od najposjećenijih web mjesta. Bezos je Amazon osnovao 1994. godine te je s vremenom postigao veliko bogatstvo. Zbog porasta Amazonovih dionica, Bezos je Billu Gatesu preoteo status najbogatijeg čovjeka na svijetu. Bezos je također poznat po velikim ulaganjima u svemirsku tehnologiju i medije. Nakon Amazona, pokrenuo je Blue Origin, svemirsku kompaniju koja si je za cilj postavila preseljenje industrija štetnih za okoliš van planeta, a u listopadu 2013. ozbiljno je ušao u izdavaštvo, kupivši kultni Washington Post (američki list) za oko 250 milijuna dolara. Amazon je prvo bila internetska knjižara, ali je proširena prodajom DVD-a, CD-a, video kazeta, mp3 sadržajima, potom softverom, video igrama, elektronikom, odjećom, pa i hranom, namještajem, igračkama i nakitom. Najpoznatiji uredi Amazona širom svijetu su u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Aziji i Africi.

Ivan Poznić, 3. c

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg rođen je 14. svibnja 1984. godine u White Plainsu u New Yorku. Odgajan je u židovskom duhu, no kada je napunio 13 godina za sebe je izjavio da se počeo doživljavati ateistom (u kasnijem životu ponovno se okrenuo vjeri). Dvije godine je pohađao srednju školu Ardsley, a onda se prebacio na Phillips Exeter Akademiju, gdje je osvojio brojne nagrade iz matematike, fizike i astronomije. Zanimljivo je to da je krenuo pisati softvere već u osnovnoj školi, a za to je bio zaslužan njegov otac koji ga je podučio nekim osnovama, a kasnije je unajmio Davida Newmana da ga privatno podučava. U srednjoj školi je izrađivao video igrice za koje su mu, kao inspiraciju, poslužili crteži njegovih prijatelja. Nakon srednje škole, obrazovanje je nastavio na Harvardu, a studirao je psihologiju i informatiku. Na drugoj godini krenuo je sa izradom stranice „The facebook“ koju je pokrenuo 4. veljače 2004. godine. Šest dana nakon toga tri su studenta optužila Zuckerberga da ih je zavarao da će im pomoći u izradi stranice „Harvard Connection“, ali je zapravo ukrao njihove ideje za izradu vlastite stranice. Zbog toga su ga tužili te je tek 2008. godine slučaj riješen (kasnije su ga opet tužili zbog krive procjene vrijednosti, no na kraju su odustali od tužbe). Zuckerberg je 2005. godine napustio Harvard kako bi dovršio svoj projekt. Dvanaest godina kasnije, primio je počasnu diplomu s Harvarda jer se odlučio vratiti i dovršiti fakultetsko obrazovanje. Osim Facebooka radio je i na drugim aplikacijama, no one nisu bile tako uspješne. Facebook je glavni razlog zašto je stekao toliku slavu i bogatstvo, a zbog njega je također dospio na Forbesovu listu najbogatijih Amerikanaca. Facebook je jedna od najkorištenijih društvenih mreža, a broj njegovih korisnika se svakim danom povećava te zbog toga možemo reći da je Zuckerberg imao jako veliki utjecaj na današnju komunikaciju i općenito upoznavanje novih ljudi.

Ana Uremović, 4. d

Jack Dorsey

Jack Dorsey je američki računalni programer, internetski poduzetnik. Suosnivač je i izvršni direktor Twittera kojeg je osnovao 2006. g., a u 2015. postao je direktor tvrtke Square za mobilna plaćanja. Rođen je 19. studenog 1976. u St. Louisu u SAD-u. Dorsey nikad nije diplomirao na Sveučilištu u New Yorku, završio je školu za masera i tečaj za modnog dizajnera, a bavio se i botaničkim ilustracijama. Kao mladić složio je program za taksi službe gdje mu je vjerojatno brza komunikacija između taksista i upravitelja prometom dala ideju za Twitter. Zaradio je više nego što bi dobio da je izmasirao sve ljude u SAD-u. (Ništa GFG, odoh ja u školu za masere.) Twitter je jedna od najpopularnijih društvenih mreža današnjice. Osobno ju ne koristim i koliko znam u Hrvatskoj nije toliko popularna. U Americi je Twitter najpopularnija društvena mreža. Izašao je točno 21.3.2006., a sjedište se nalazi u San Franciscu. Dorcey je godinu dana nakon osnutka Twittera dobio otkaz, a ponovno ga je preuzeo 2010. godine. Koriste ga mnoge poznate ličnosti i tvrtke radi promoviranja sebe i svojih proizvoda. I Donaldu Trumpu je to jedna od zanimacija u životu. Uz Jacka Dorseya, za osnivanje Twittera zaslužni su Noah Glass, Biz Stone i Evan Williams. Twitter je postao poznat u studenom 2013. i za nekoliko sati Dorsey je postao milijarder. Zanimljivo je da su domenu Twittera platili 7000 dolara. Kao i ostali milijarderi, Jack ima luksuznu kuću, vozi brze aute i izlazi s modelima. Ima neobične navike, posti vikendom, a na dan pojede samo jedan obrok tj. večeru. Također, mnogo vremena provodi u saunama i svojim ledenim kupkama. Poznat je po svojim kritikama i ne boji se iskazati svoje mišljenje. Rival mu je Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka s kojim je imao neke nesuglasice. S druge strane, u dobrim je odnosima s Elonom Muskom i međusobno se podržavaju na Twitteru. Također, Dorsey je otvorio humanitarni fond pod imenom Start Small LLC kojim će pomoći šteti nastaloj cijelom situacijom. Donirat će milijardu dolara iz svojeg vlasništva Squarea što je za svaku pohvalu. Sve u svemu, Twitter mu je dobro došao u životu. Njegov prvi i prvi ikad „tweet“ glasi: „just setting up my twttr“, danas ga možete pronaći pod imenom @jack.

Maja Mićurin, 2. b

Marissa Mayer

Marissa Mayer rođena je 30. svibnja 1975. u WausauuWisconsinImala je puno izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, kao što su dodatni satovi znanstvenih predmeta, plesovi, sportovi, debate, jezici i sl. To ju je naučilo redom, radom i disciplinom i kasnije joj pomoglo u životu. Kada je krenula na Stanford, odabrala je smjer za dječjeg neurokirurga. No, shvatila je da to nije za nju te je odlučila promijeniti i uzeti kombinaciju filozofije, jezikoslovlja, kognitivne psihologije i računalne znanosti. Diplomirala je 1997. te magistrirala 1999. u računalnim znanostima. Za obje diplome specijalizacija joj je bila umjetna inteligencija. Illinois Institut za tehnologiju dodijelio joj je doktorat za doprinos u polju web tražilica 2009. godine. Nakon diplomiranja bila je tražena u više tvrtki, ali na kraju je izabrala posao u Googleu. Tamo se istaknula po svojoj pažnji za detalje što joj je omogućilo daljnje promocije u GoogleuMayer je imala mnogo utjecaja u stvaranju i poboljšanju svih dijelova Googlea (slike, tražilica, karte…). Tijekom karijere u Googleu predavala je računalno programiranje u Stanfordu i mentorirala studente u lokalnoj školi. Dobitnica je dviju nagrada: Stogodišnjica učenja Forsythe. U 2012. dobila je ponudu da radi u Yahoo!-u, koju je i prihvatila. Uzela je taj posao jer je htjela preokrenuti tvrtku – iz deficita u profit. Yahoo! je dosta zaostajao za Googleom pa je Mayer radila u odjelu za web tražilicu i napravila PB&J program putem kojeg sakuplja pritužbe korisnika. To joj je pomoglo jer je znala što se treba popraviti. Usprkos svom svojem trudu nije uspjela ispuniti svoj cilj te je dala otkaz u Yahoo!-u. Mayer je nakon toga pokrenula tvrtku Lumi Labs s bivšim kolegom Enriqueom Munozom Torresom koja je fokusirana na umjetnu inteligenciju i potrošačke medije. Uz sav taj zauzeti poslovni život oženjena je i ima troje djece.

Sara Maljak, 3. c

Komentari