Odrastanje, ocjene, buntovništvo, depresija, stres i potraga za životnim smislom,  problemi su s kojima se tinejdžeri svakodnevno susreću. Svatko od nas ima različit karakter, stav i pogled na određene situacije, što nas čini jedinstvenima. Želimo što prije odrasti, no u isto vrijeme i ne želimo. Konstantno smo u potrazi za smislom. Međutim, kada jednom krenemo na put ostvarenja svojih snova, nailazimo na prepreke zbog kojih olako odustajemo i ponekad skrenemo s pravog puta.

Jerome David Salinger u romanu „Lovac u žitu“ opisao je jednu takvu situaciju u kojoj se našao protagonist romana, Holden Caulfield.

Holden  započinje svoju priču u psihijatrijskoj bolnici u kojoj je završio kako bi se smirio. Vrijeme radnje i događaji koje opisuje zbivaju se tri dana uoči Božića. Počinju onog dana kada je izbačen iz Penceyja Prepa, škole koja se nalazila u Pennsylvaniji, a bila je četvrta škola iz koje je bio izbačen, i to zbog   nepoloženih četiriju od pet predmeta. Njegove ludorije završavaju povratkom roditeljima u New York. Opisuje vrijeme koje je provodio u školama koje je pohađao. Iznosi svoj stav i razmišljanja o cimerima, profesorima i poznanicima. Govori o tome kako on zapravo prezire svijet odraslih, a posebno njihovo nerazumijevanje mladih.

Kada se vratio u New York, nije htio odmah otići roditeljima jer je znao da će biti bijesni što su ga opet izbacili iz škole. Imao je vremena pa je odlučio iskušati svijet odraslih. Posjećivao je u klubove u kojima se suočio s problem odrastanja. Konobari ga nisu smatrali dovoljno odraslim da mu posluže alkoholno piće koje je tražio. Suočio se s mnogim situacijama koje su  u njemu izazvale  depresiju i zbunjenost i na kraju je zbog svega što mu se dogodilo završio u bolnici.

Njegovo traganje za životnim smislom dovelo ga je do zaključka kako bi idealno  bilo da postane „lovac u žitu“ koji će u velikom žitnom polju loviti djecu kada se upute prema provaliji. Provalija predstavlja opasnost, a u njegovu slučaju – odrastanje. Holden je htio spasiti djecu od odrastanja, ali znao je da je to nemoguće jer to je bila tek njegova želja izazvana osjećajima i potrebom da pronađe sebe. U jednom trenutku želio je pobjeći od stvarnog života, od problema negdje na zapad, ali u tome je bio spriječen.

Zanima vas tko ga je spriječio i je li pronašao to što je tražio? Ako ste tinejdžer i možete se pronaći u problemima koji su snašli Holdena, otiđite u knjižnicu i posudite knjigu. Možda, tko zna, i vi zahvaljujući Holdenovim iskustvima pronađete odgovor na pitanja koja vas muče, a ne znate kome biste se obratili za savjet.

Knjiga me nije osobito oduševila jer je dosta depresivna, a i ne volim knjige s lošim završetcima. Holdenov boravak u sanatoriju za mene baš i nije sretan kraj jedne mladenačke avanture.

Sve u svemu – roman  ima i svoje dobre strane, a to je opisivanje problema odrastanja  s kojim svi imamo posla. Opisuje odnos između stvarnosti i mašte za koju bismo željeli da je stvarnost te pomaže u pronalaženju odgovora na mnogobrojna pitanja koja muče svakog adolescenta.

Mihaela Mikulec, 1. e

Komentari