U utorak 18.2. u našoj gimnaziji održano je predavanje doktora ekonomije gospodina Katsuya Kasaia. Gospodin Katsuya poslovni je čovjek kojeg je uspješna karijera dovela u Hrvatsku. Na početku predavanja predstavio nam je ukratko svoju domovinu Japan i usporedio je s Hrvatskom. Pohvalio je život u Hrvatskoj i istaknuo mnoge prednosti u odnosu na život u Japanu. Ispričao nam je svoja iskustva otkako je doselilo, a najviše je pohvalio ljubaznost ljudi, ležerniji životni ritam i odličnu kuhinju, posebno sarmu koja mu je omiljeno jelo. Također je podijelio s nama svoju sportsku ljubav – badminton koji ga je naposlijetku i povezao s našom školom. Međutim istaknuo je i neke negativne strane Hrvata kao što su navika pušenja kod velikog broja ljudi i lošija infrastruktura i birokracija u odnosu na Japan. Gospodin se predstavio na hrvatskom jeziku, ali je predavanje održao na engleskom , napomenuvši kako uči hrvatski, ali mu to predstavlja veliki problem zbog zahtjevnosti našeg jezika. Unatoč tome uputio nam je još nekoliko riječi na hrvatskom, a najzanimljivije je bilo kad je rekao “Profesor Samardžić je bogat.”
U drugom dijelu predavanja, pričao nam je o svojem usponu u karijeri koji je bio vrlo težak i mukotrpan. Nažalost, rođen je u vrlo teškim uvjetima u siromašnoj obitelji, ali njegova volja i motivacija bile su veće od toga. Pričao nam je kako se borio za svoje snove, ali je prije nego što je krenuo putem ekonomije, morao raditi mnoge različite poslove kako bi preživio. Njegova je želja bila raditi u razvojnoj banci koja sredstva usmjerava na razvoj siromašnih i nerazvijenih zemalja. U tome je naravno i uspio. Krenuvši sa studijem, ubrzo je pokazao svoju ambicioznost, marljivost i talent u području ekonomije i socijalnih vještina te je tako brzo napredovao. Završivši studij u Japanu, odlazi u inozemstvo i daljnje obrazovanje nastavlja na uglednim učilištima i sveučilištima diljem Europe. Danas sudjeluje u velikim međunarodnim projektima zaštite okoliša te poslovno putuje cijelim svijetom. Pokazao nam je mnoge fotografije s različitih konferencija i svečanosti na kojima sudjeluje – u New Yorku, Gani…  Prezentirao nam je i dijagram koji usporedno prikazuje promjenu u njegovim primanjima i zadovoljstvo u životu. Kroz taj dijagram mogli smo vidjeti kako velika količina novca ne donosi uvijek sreću. Ipak on je na kraju pronašao sreću i zadovoljstvo, ali i dalje radi na svom usavršavanju i napredovanju.
Pri završetku predavanja nam je dao savjete koji nam svima mogu koristiti u ostvarenju svojih snova ako smo dovoljno uporni i marljivi. Cjelokupno je predavanje bilo vrlo zanimljivo, dinamično i interaktivno jer smo i mi sami bili uključeni i postavljali smo mnoga pitanja. Sve u svemu bilo je vrlo motivirajuće i inspirirajuce, a mogli bismo ga sažeti samo u jednu rečenicu – Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Angelika Marija Pejić

Komentari