U petak, 14.2.2020., u OŠ “Braća Radić” održano je županijsko natjecanje iz informatike. Učenici naše gimnazije sudjelovali su u svim kategorijama.

Konkurencija iz drugih škola u kategoriji Algoritmi (koja podrazumijeva programiranje i primjenu algoritama) bila je iznimno mala. Glavni je razlog ograničenje u broju pozvanih učenika na razini županije, a drugi je razlog nebalansirani omjer između broja pozvanih učenika u kategoriji Algoritmi i kategoriji Osnove informatike. Od svih osnovnih škola (5.-8. razred) i svih srednjih škola naše županije, na županijsku je razinu bilo pozvano samo petero programera, od čega je jedan momak bio iz OŠ Molve, troje je naših gimnazijalaca i jedan je gimnazijalac iz Križevaca. Kako god bilo, ovo su rezultati:

  • Stjepan Đelekovčan, 3. razred – 1. mjesto
  • Danko Delimar, 3. razred – 2. mjesto
  • Ivan Šimunić, 4. razred – 2. mjesto (učenik iz Križevaca bio je 1. mjesto)

Zanimljivost: učenici iz Krapinsko-zagorske županije u kategoriji Algoritmi prolaze s nula bodova sa školskog natjecanja na županijsko, jer tamo postoji razumijevanje za posebnost i težinu tog natjecanja, dok se u našoj županiji predlaže i povećanje praga za prolaz, s 35 % bodova na više. Iako je ideja Natjecanja iz informatike “biti najatraktivnije natjecanje i nastoji se unaprijediti način njegovog odvijanja kako bi se uključio što veći broj naprednih, nadarenih i sposobnih mladih natjecatelja”, zbog navedene situacije u našoj županiji sve je manje učenika potaknuto da se uopće prijave na školsku razinu natjecanja i u našoj gimnaziji.

No, zato je u kategoriji Digitalne kompetencije i Osnove informatike (što je klasični teorijski ispit popraćen kraćim zadacima) pozvano 24 učenika iz OŠ i 8 iz SŠ. Rezultati za gimnazije su sljedeći:

  • Danko Delimar, 1. mjesto
  • Mihovil Mađerić, 2. mjesto

Treća je kategorija Razvoj softvera. U toj se kategoriji preskače školska razina i radovi se izravno predlažu na županijsku razinu. Ova kategorija predstavlja natjecanje i smotru softverskih radova na kojima učenici mjesecima rade. Ukupno je na razini županije prijavljeno četiri rada, od čega tri timski, a jedan samostalno.

Dva su rada iz naše Gimnazije.

Učenica Leticija Crnković izradila je Bugy. To je Android aplikacija (client-server uz SQL bazu) koja pomaže entomolozima (znanstvenicima koji proučavaju kukce) i ostalim ljubiteljima kukaca. Korisnicima je omogućeno pretraživanje postojeće ogromne (11230 jedinki) baze, stvaranje vlastite kolekcije, dodavanje individualiziranog opisa svakom kukcu i mijenjanje postojećih informacija u bazi. Početni podaci o kukcima dodani su scrapeanjem tekstualnih podataka i slika sa stranice BugGuide.Net. Dodane su opcije poput slanja email obavijesti, promjena jezika (hrvatski, engleski, njemački, japanski) i odjava sa prijavljenih uređaja.

Leticija nije htjela da se objavi fotografija.

Učenici Luka List i Tin Prvčić izradili su (doradili, jer nastupali su i prošlu godinu) DeBuff. Kažu da je analitička kemija apstraktan dio srednjoškolskog i fakultetskog gradiva prirodnih usmjerenja. Zato je osmišljen DeBuff, s ciljem približavanja i preciznog rješavanja problemskih zadataka, a pogotovo je koristan kao alat pri učenju iz zbirki zadataka, koje potencijalno sadrže pogreške i neadekvatne aproksimacije, uzrokujući neprihvatljve pogreške pri računu.

O DeBuffu, Luka je rekao sljedeće. “Priprema za županijsku razinu sastojala se od razvoja samog softvera, njegova uljepšavanja i pojašnjavanja pojedinih dijelova komentarima u kodu te sastavljanju dokumentacije, koja je trebala detaljno opisati kompletni program, kao i princip njegova rada. Osim toga, pripremili smo i prezentaciju kojom je projekt predstavljen stručnom županijskom povjerenstvu, u trajanju od 15-ak minuta. Konkretno, DeBuff sastoji se od Android aplikacije napisane prvenstveno u Javi, ali i web aplikacije, čiji je programski dio napisan u Javascriptu. Web aplikacija još je u testnoj fazi: funkcioniraju tek osnovni dijelovi Android aplikacije. Uz dokumentaciju, snimljen je i screencast, koji nažalost nećete vidjeti (hihi), no poslužit će Državnom povjerenstvu pri evaluiranju našeg uratka. Android aplikaciju ćemo vjerojatno objaviti u narednim mjesecima na Trgovini Play, a zasada glancamo kod i nadamo se pozivu na državnu razinu.”

Rezultati su sljedeći:

  • Bugy, Leticija Crnković – 1. mjesto
  • DeBuff, Luka List i Tin Prvčić – 3. mjesto

Za bodovanje DeBuffa bilo je izraženo nezadovoljstvo, no žalbe nisu bile uvažene. Svakako, državno će povjerenstvo ponovno evaluirati i bodovati sve softverske radove koji su unutar prva tri mjesta i na temelju vlastitog bodovanja pozivati učenike na državnu razinu. Drugo mjesto osvojili su učenici Strukovne škole Đurđevac s radom PiD regulator koji predstavlja platformu za učenje o PID regulaciji, a četvrto mjesto učenici iste škole s aplikacijom WiseParking koja omogućava prikaz slobodnih parkirnih mjesta u Đurđevcu.


Leticija je prošla na državno natjecanje.

Kristina Ledinski, prof.

Komentari