U tjednu obilježavanja Galovićeve jeseni u našoj školi u utorak, 22. listopada 2019., održana je radionica kreativnog pisanja koju je vodila profesorica i književnica Ivanka Ferenčić Martinčić. Trajala je tri školska sata (4., 5. i 6. sat).

Nakon vrlo kratkog predavanja o umijeću pisanja i o poteškoćama s kojima se mladi spisatelj susreće (npr. kome otići ako želimo da nam se knjiga negdje objavi), započeli smo s pisanjem. Za prvu vježbu dani su nam predmeti poput tarot karte, čarobnog štapića ili privjeska pa smo morali osmisliti priču koja se krije iza predmeta koji smo izabrali. Nakon tog zadatka učili smo kako pravilno prikazati emocije likova, kako nešto ukratko opisati i tako dalje. Profesorica Martinčić također nam je istaknula važnost stvaranja mentalne mape sa svim potrebnim podatcima o likovima i radnji kako ne bismo bili izgubljeni prilikom pisanja. Rekla nam je i da prva verzija nekog književnog teksta nikada nije savršena: što više toga izmijenimo, skratimo ili nadopunimo, bit ćemo uspješniji. Naglasila je i važnost interneta i vebnih  stranica kao što je Wattpad jer je to obično jedini način na koji mladi autori mogu objavljivati svoja djela i oformiti bazu svojih fanova.

Atmosfera je bila ugodna, premda smo imali samo jednu pauzu od pet minuta. Pili smo i kavu i čajeve kako bismo probudili svoj kreativni potencijal koji je duboko skriven u nama, a nije nedostajalo ni grickalica. Osim toga, imali smo priliku profesorici postavljati pitanja.

Nadamo se da će se radionice kreativnog pisanja i dalje održavati!

Petra Jakopiček, 4.g

Komentari