Danas smo primili obavijest kako je naša škola stekla status škole ambasadora Europskog parlamenta za šk. g. 2019./2020.

Rezultat je to predana rada naših učenika trećih razreda Katje Homar, Jelene Porić, Ozane Brkić, Dajane Bojanić, Lee Danček, Katarine Pejak, Ire Andree Potnar, Hane Živko, Marka Katinčića, Dore Špoljar, Lee Miloš, Nine Vranković, Anamarije Bračko, Antonije Crnjac, Dunje Mamula i Tome Premec koji su nizom aktivnosti podizali svijest svojih kolega i svoje zajednice o europskim pitanjima. Njihova je mentorica profesorica Katarina Horvat.

Program temeljem kojeg smo osigurali ovaj status provodio se u 37 srednjih škola u Republici Hrvatskoj. U procesu evaluacije korištena su četiri evaluacijska kriterija: 1. uloga starijih i mlađih ambasadora u programu, 2. aktivnosti u školi, 3. angažman oko izbora za Europski parlament, 4. kapaciteti škole i broj mentora za provedbu programa. Svaku su školu procijenila dva nezavisna ocjenjivača te je na temelju njihovih ocjena izračunata prosječna za svaku školu i one su rangirane s obzirom na dobiveni broj bodova. Naša je prosječna procjena 115 dok je najviša procijenjena škola ostvarila 128,5 bodova. Od 37 škola zauzeli smo 13. mjesto na rang-listi, što nas iznimno veseli jer je čak 8 škola koje su ispred nas već treću godinu uključeno u ovaj program, a nama je ovo tek prva godina i zasad smo jedina škola ambasador Europskog parlamenta u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ovom prilikom najavljujemo aktivnosti i u nadolazećoj školskoj godini te se nadamo svojim djelovanjem biti još vidljiviji, a sve s ciljem promicanja temeljnih europskih vrijednosti i zadržavanja upravo dodijeljenog statusa.

Službenu dodjelu statusa ambasadora Europskog parlamenta očekujemo tijekom prvog polugodišta u novoj školskoj godini kada će nas posjetiti i netko od novoizabranih hrvatskih zastupnica ili zastupnika u Europskom parlamentu.

Katarina Horvat, prof.

Komentari