Piše: Erin Begović

Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje

BUDI INSPIRACIJA projekt je koji okuplja učenike i mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije s ciljem razvijanja tolerancije prema drugima i drukčijima te učenja o ljudskim pravima.

Nakon sedmodnevne sesije u Konjicu kojoj su u veljači prisustvovali učenici naše škole, uslijedila je konferencija od 25. do 28. srpnja u Sarajevu. Svoj su doprinos nastavku projekta dali koprivnički gimnazijalci Antonija Hajduković, Viktoria Bačić, Lana Bermanec, Filip Šijak i Erin Begović, a pratio ih je profesor Zoran Pintarić.

U hotel Hollywood došli smo oko 18 sati gdje su nas dočekala dobro poznata i draga lica iz Konjica. Prvo smo slušali intervju s uspješnim izvođačem hip-hopa Frenkiejem. Frenkie nam je objasnio odakle dobiva inspiraciju za tekstove i zašto se uopće odlučio baviti tom vrstom glazbe. Idućeg dana slušali smo predavanje o medijima i naučili kako mediji mogu manipulirati nama te kako prepoznati lažne vijesti. Nakon toga razgovarali smo s ratnim veteranom i upoznali se s njegovim ratnim iskustvom te doznali o udrugama koje pomažu ljudima da se nose s PTSP-om. Uslijedila je kratka pauza za kavu nakon koje smo razgovarali o umjetnosti koja nas povezuje i detektirali koje probleme ima svaki od naših gradova te razgovarali o rješenjima. Popodne smo slušali o Festivalu “Miredita, dobar dan” čiji je cilj razmjena umjetničkih ideja između srpskih i kosovskih društvenih zajednica.

Sljedećeg su dana održana dva predavanja o Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu te smo detaljnije razgovarali o medijima i našem pristupu internetu, televiziji i novinama. Zadnje predavanje završilo je oko 16 sati nakon čega smo otišli na ručak i uputili se na Baščaršiju. Usput smo posjetili i Live Stage, festival koji okuplja poznate bendove i izvođače.

Posljednji je dan bio rezerviran za sređivanje i razmjenjivanje dojmova o projektu te dobrim i lošim stranama predavanja koja smo odslušali. Također, saznali smo zanimljivu priču o tome kako je cijeli projekt nastao te učili kako govoriti, ali i slušati druge dok govore.

Oko 11 sati teška smo se srca zaputili kući bogatiji za još jedno prekrasno iskustvo.

Iako naziv projekta implicira kako bismo se svi trebali pomiriti, shvatili smo da mi mladi nismo bili ni u kakvoj svađi te nemamo potrebu za pomirenjem!

 

Komentari