Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze i ove će godine, po četvrti put, ugostiti Veselka Leutara, producenta zagrebačkog Festivala nijemog filma PSSST!

Riječ je o jedinstvenom festivalu koji umjetnost nijemog filma predstavlja na nov, uzbudljiv i zabavan način i tako naglašava njegov neprolazan čar. Projekcije u Zagrebu obavezno se odvijaju uz živu glazbenu pratnju vrhunskih improvizatora, a taj je koncept preuzet i u Koprivnici pa će ovom prilikom uz filmove zasvirati mladi glazbenik Vedran Momčilović. Vedran je nedavno završio umjetničku školu „Fortunat Pintarić“ za glazbenika saksofonista, a koprivničkoj je publici poznat i iz benda Impressions, gdje svira i klavijature.

Program će se održati u Kulturno kreativnom centru Pixel u petak 19. srpnja s početkom u 21 sat. Leutar je ovom prilikom odabrao najbolja ostvarenja s prošlogodišnjeg izdanja festivala, pa će koprivnička publika moći pogledati devet filmova iz različitih krajeva svijeta:

MJESTO ROĐENJA / Birthplace, Sil van der Woerd (2018), Indonezija, 5

DOBRODOŠLICA, Davorin Marc (2017), Slovenija, 3′

PARIZ, IMAŠ ME / Paris, you got me, Julie Boehm (2018), Njemačka, 9′

MORE / Mope, Hristina Belousova (2017), Uzbekistan, 1′

UMORAN NA TOLIKO RAZINA / So Tiered, Beck Williams (2018), Ujedinjeno Kraljevstvo, 3’

OSMI DAN / Eight Day, Jasmin Pivić (2018), Bosna i Hercegovina, 10′

DJEČAK JELEN / Deer Boy, Katarzyna Gondek (2017), Poljska, Hrvatska, Belgija, 13′

JEDAN / Один,  Roman Sinitsyn (2018), Rusija, 6′

ĆELIJA / Celica, Dušan Kastelic (2017), Slovenija, 12′

Inače, PSSST! se u Zagrebu održava već 12 godina – najprije kao revija, a od 2011. kao festival te se otada za najbolji film dodjeljuje nagrada Veliki Brcko, nazvana po prvom junaku hrvatskog nijemog igranog filma Brcko u Zagrebu.

Program se ostvaruje u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka.

Za projekcije se koristi arhivsko gradivo Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva.

 

Mamuze

 

Komentari