Da naša škola ima sjajne sportaše, to već dobro znamo. Jedan je od njih i Dino Jakopanec, od rujna maturant opće gimnazije, koji sudjeluje na brojnim međunarodnim jet-ski utrkama. Početkom srpnja sudjelovao je na svjetskoj jet-ski utrci u dalekoj Kini, a već ovog vikenda od 12. do 14. srpnja vozi na međunarodnoj jet-ski utrci u Austriji

Zovem se Dino Jakopanec i imam 17 godina. Koprivničanac sam, gimnazijalac i jet-ski trkač već dvije godine. Vozim stojeći jet-ski marke Kawasaki 1500 konjskih snaga. Sudjelujem na međunarodnim Alpe-Adria jet-ski utrkama kojih u sezoni ima pet, na pet različitih lokacija u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Dosad sam bio na četiri međunarodne Alpe-Adria utrke, jednoj europskoj utrci, a zahvaljujući pozivu iz Kine – i na utrci u dalekoj Kini.

Boravio sam u Kini od 2. do 9. srpnja. Put je bio dug, ali zanimljiv. Putovao sam bez roditelja, u društvu starijih kolega, avionom iz Zagreba preko Beča, Zuricha, Hong Konga do Kunminga, a od Kunminga do grada Miyi u kojem se održavala utrka još šest sati autobusom. Miyi je malen grad na obali rijeke Sichuan na kojoj sam vozio sjedeći jet-ski marke Spark. Rijeka je izuzetno prljava i ne baš ugodna mirisa. To mi je bila prva utrka svjetskog karaktera i na takvoj vrsti jet-skija.

Od 32 trkača iz cijelog svijeta u četiri dana utrka plasirao sam se među osam najboljih i u finalnoj utrci zauzeo sveukupno 6. mjesto. Prevalivši 11000 kilometara avionom, u dalekoj Kini predstavljao sam sebe, svoju obitelj, Gimnaziju „Fran Galović“, Koprivnicu i Hrvatsku.

Za bavljenje ovim sportom potrebna je iznimna kondicija, snaga, volja, ali i hrabrost. Preko jeseni i zime kondiciju održavam u teretani i vožnjom bicikla, a dolaskom proljeća počinju treninzi na našem jezeru Šoderica i sezona utrka. Član sam Jet-ski kluba „Racer“ u Koprivnici. Ove 2019. godine uspjeli smo organizirati međunarodnu Alpe-Adria utrku na Šoderici gdje je došlo puno trkača iz susjednih država: Mađarske, Slovenije, Italije, Austrije, Srbije, Njemačke, Bugarske… Na toj utrci osvojio sam 3. mjesto u klasi GP2 u kojoj se i inače natječem.

Da bih se ovim sportom doista mogao baviti, uvelike mi pomaže moja obitelj koja me na sve moguće načine podupire – voljom, energijom, financijski, a sve kako bih postigao neke rezultate i uopće bio u ovoj priči sa svojim jet skijem.

Bavljenje ovim sportom dalo mi je puno snage, hrabrosti i samopouzdanja, ali i volje, motivaciju za rad i postizanje rezultata u sportu i u životu općenito. Volio bih potaknuti svojim primjerom i ostale mlade ljude da probaju nešto drugo, drugačije, novo i da slijede svoje ciljeve i snove.

Dino Jakopanec, 3. g

Komentari