Piše: Neven Lukić, 2. d

Dana 24. svibnja 2019. godine s početkom u 17.00 sati u Koprivnici je počeo treći Codefest. Codefest je natjecanje u kojem programeri imaju određeno vrijeme da pokušaju riješiti zadani zadatak, a ove se godine u tome okušalo 19 natjecatelja u šest timova.

Ovogodišnji zadatak koji su natjecatelji rješavali zadao je glavni sponzor A1. Natjecatelji su morali napisati program koji bi iz slika rutera morao prepoznati je li to uopće ruter, a ako se ispostavi da jest, odrediti koje je boje, crne ili bijele. To je bio prvi dio problema, u drugom i trećem dijelu programeri su morali nadograditi svoj program kako bi mogao iz slike prepoznati koje su lampice upaljene ili ugašene i koji kabeli su spojeni u ruter. Timovi su imali od dva do četiri člana, a natjecatelji su uglavnom bili studenti ili mladi programeri, no prisustvovali su i oni s više iskustva. Glavna je nagrada novčana, ali s obzirom na to da A1 traži vrlo kreativna i inovativna rješenja, postoji mogućnost da pobjednička ekipa dobije šansu za suradnjom s A1 kako bi dalje mogla poboljšati i nadograditi svoj program.

Uz rješavanje glavnog problema cilj je ovakvih grupnih programerskih natjecanja i spajanje mladih ljudi i promocija informatičkih znanosti. Ovakva natjecanja omogućuju mladima koji još nemaju puno iskustva da se zabave, upoznaju s ostalim programerima ili ljudima iz te grane znanosti i da razviju sposobnosti rješavanja pravih kompleksnih problema. Za one iskusnije programere ovo je izvrstan izazov i mogućnost da nešto osvoje, ali također odlična prilika da upoznaju nove ljude s kojim će možda jednog dana surađivati. Za vrijeme natjecanja svakako se osjetio natjecateljski duh, ali bilo je i puno međusobnog savjetovanja, komentiranja, rješavanja manjih problem i, naravno, zabave. Zanimljiv dio ovakvih natjecanja je to što natjecatelji imaju ograničeno vrijeme u kojem moraju predati svoju ideju rješenja, kod ovog natjecanja imali su 24 sata. Raditi efikasno i koncentrirano 24 sata u komadu svakako nije lagano uz još stalno mozganje i razmišljanje o zadatku. U to vrijeme ekipe iskuse svakakve zaplete, probleme, nedoumice… Ostati smireni i fokusirani kako bi mogli rješavati sve probleme pravi je izazov za svaku ekipu, a tijekom rada natjecatelji se dodatno zbliže i upoznaju.

Natjecanje se održalo u Domu mladih Koprivnica gdje su natjecatelji imali složene svoje stolove s potrebnom opremom, a organizacijski tim osigurao im je mjesto za odmor, hranu, piće i igraću konzolu kako bi se natjecatelji mogli odmoriti od programiranja. Pored natjecatelja uvijek se nalazio netko iz organizacijskog tima i netko od mentora s kime su se mogli konzultirati.

Prvo mjesto osvojio je tim Codebox i plaćenici s mobilnom aplikacijom koja u pravom vremenu videosnimkom kamere otkriva probleme i predlaže njihovo moguće rješenje.

Predstavnice iz A1 koje su na početku detaljno opisale problem i kriterije ocjenjivanja kasnije su mi rekle kako je za A1 ovo izvrsna prilika da na zanimljiv i interaktivan način pronađe ljude koji su sposobni za rješavanje problema sličnih onom zadanom. Kod pronalaska programera ovakvim natjecanjima bitno im je da programeri sami dođu do rješenja, da se promovira informatika, programiranje i da motiviraju ostale programera ili one koje to zanima da se uključe u nešto slično.

Kao netko tko često programira, mislim da je ovo izvrstan način za upoznavanje novih ljudi, ideja i mogućnosti. Ovakva su natjecanja izvrsna za promociju i upoznavanje mladih s programiranjem. Samo prisustvovanje natjecanju u statusu gosta bilo je za mene odlično iskustvo, a jednog bih se dana htio i natjecati na sličnim natjecanjima. Pozivam sve kojima ovo zvuči zanimljivo da istraže temu i pridruže se ovakvim natjecanjima.

Komentari