Forum udruga nezavisne kulture obilježava 5. FUNK Day uz film, dobrotvornu akciju, slušaonice i koncert koprivničkih bendova

U subotu 25. svibnja s početkom u 20 sati u koprivničkom kampusu održat će se 5. FUNK day, kojim se obilježava početak djelovanja Foruma udruga nezavisne kulture u Koprivnici. Forum udruga nastao je 2014. kao inicijativa koprivničkih bendova i udruga s ciljem razvijanja nezavisne kulture u Koprivnici i regiji. Formalno ga čini pet udruga: RockLive, Kopriva, Atelieri Koprivnica, Mamuze i Pod galgama.

5. FUNK Day ugostit će četiri koprivnička benda. Mycena je instrumentalni kult, derivat raznih koprivničkih glazbenika spremnih na eksperimentalnu improvizaciju. Projekt ima vrlo labavu formu te je stoga i svako njihovo okupljanje jedinstveno glazbeno iskustvo. Trenutno ga čini pet glazbenika koji iskušavaju granice psihodelije kroz nešto žešći zvuk i glasnoću.

Gentleman je akademski obrazovan i svestran glazbenik koji je svoj samostalni projekt započeo 2016. godine. Autorske pjesme koje je teško svesti pod jedan nazivnik žanrovski variraju ovisno o atmosferi i karakteru teksta, a nastale su kao intimni umjetnički dijalog Gentlemana i pjesnikinje Mrs. Dulovsky. Gentlemanov raspon u glazbi i tekstovima seže od melankoličnih balada, kabaretsko mračnih pjesama izuzetnog poetskog senzibiliteta pa sve do društveno angažiranih, ali uvijek ispjevanih iz pozicije autentičnog pojedinca.

Lolita je tročlani inde/pop/rock bend iz Koprivnice nastao 2010. godine. Svirali su na Ferragosto Jamu #7, dva puta na RockLive festivalu i na prvom Indirekt festivalu. Otvarali su koncerte Orange Stripsima, Shoot Me Wendy, ESC Lifeu i Nežnom Daliboru. Između 2010. i 2015. godine izdali su 2 albuma i 2 EP-a, nakon čega Lolita prestaje s radom. U prvoj polovici 2019. godine Lolita se ponovno okuplja, a 25. svibnja vraćaju se na domaći teren.

I ove godine na FUNK Dayu gostuje Letarg, koji će nas raspjevati i rasplesati uz svima dobro poznate hitove s albuma Tibor. Bend se upravo priprema za snimanje drugog albuma, pa će na FUNK Day-u po prvi puta predstaviti i neke pjesme koje će se naći na novom izdanju.

Prije svirke, FUNK će publici predstaviti kratki animirani film „Punk u FUNK“ koji je nastao na nedavno održanoj radionici pod vodstvom Jasminke Bijelić iz Škole animiranog filma Čakovec. Polaznici radionice snimili su kratki presjek koprivničke glazbene scene od 80-ih do danas. Na FUNK Dayu sudjeluju i Šinterice dobra srca, udruga koja pomaže napuštenim, ostavljenim i zlostavljanim životinjama na području Koprivnice i okolice. Šinterice su nedavno na korištenje dobile jednu od zgrada u Kampusu te će ovom prilikom prikupljati donacije za životinje koje imaju na skrbi. Za dobru atmosferu i nakon koncerata brine DJ Pišpexxx.

Inače, FUNK djeluje u jednoj od zgrada bivše koprivničke vojarne, sadašnjeg Kampusa, a dugoročni cilj je navedeni objekt pretvoriti u društveno-kulturni centar koji djeluje za opće dobro, kao autonomni centar nezavisne kulture, kroz produkciju kulturnih i umjetničkih sadržaja, otvaranje prostora mladima, povezivanje sa sveučilištem i studentima, upoznavanje publike s novim umjetničkim praksama, promicanje suvremenih modela nezavisnog kulturnog djelovanja i inovativnih modela nezavisne kulturne produkcije radi boljeg razvoja civilnog društva na regionalnoj i lokalnoj sceni, stvaranje mlade (nove) publike i volontera, podizanje kvalitete života u gradu i života mladih.
Od osnivanja do danas, udruge su u Kampusovu objektu br. 16 održale brojne koncerte, radionice (fotografske, filmske, likovne, ekološke, radionice zvuka…), filmske večeri, slušaonice, a u prostoru su se pojedinih godina održavali i RockLive festival te Street art festival. Trenutno su u provedbi projekt „Uči, stvaraj, sudjeluj“ – edukativi program koji se sastoji od radionica i predavanja iz područja umjetnosti i ekologije, redovan koncertni program koji se održava jednom mjesečno, te „FUNK – Centar izvan centra“ – dvogodišnji projekt u partnerstvu s Gradom Koprivnica za koji je Ministarstvo kulture RH odobrilo preko 800.000 kuna i ujedno najveći projekt Foruma dosad.
Realizaciju programa „FUNK DAY“ sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Savez udruga FUNK

 

Komentari