Piše: Nina Hudić, 2. c

U sklopu šestog „Dana za znanost“ za posjetitelje je u sportskoj dvorani od 11.00 do 15.00 bila organizirana vrlo zanimljiva radionica izrade sapuna, pilinga za lice i bombica za kupanje.

Kako su zdravlje i ljepota povezani sa znanošću? Pri kupnji proizvoda za održavanje higijene tijela često i ne pomislimo da bismo ih mogli sami kod kuće napraviti. Za to nam je potrebno ZNANJE i zato se ova zanimljiva radionica našla u sklopu dana kojim se slavi znanost u našoj školi. Članovi Biološke grupe iz 3. b i 3. e razreda Dajana Bojanić, Ena Jantolek, Nina Vranković i Bruna Vrban Herceg prezentirali su kako se izrađuju sapuni, a Lovro Hajster i Ana Vukusić kako nastaju bombe i pilinzi za lice.

Zašto bismo uopće sami kod kuće izrađivali takvo što ako se navedeni proizvodi mogu kupiti u svim prodavaonicama za kozmetiku? Odgovor je vrlo jednostavan – učenici su izrađivali proizvode od prirodnih sastojaka! Ljudi sve više žele proizvode koji nemaju kemijske i druge supstancije koje mogu negativno utjecati na naše zdravlje. Upravo me zato i zainteresiralo kako se pravi primjerice bombica za kupanje.

Gimnazijalka Ana Vukusić objasnila mi je i svima prisutnima prezentirala da je za jedan kalup prekrasnih bombica potrebno:

  • 100 ml suncokretova ulja
  • 200 g sode bikarbone
  • 200 g limunske kiseline
  • 100 g škroba (gusnela)
  • po izboru boja za kolače, sušene biljke koje nam lijepo mirišu i eterično ulje koje volimo.

Sve suhe sastojke potrebno je pomiješati i takvoj smjesi dodati tekuće sastojke. Kako bi se sve skupa povezalo, rukom miješamo tako dugo dok se ne dobije glatka i mirisna mješavina koju se stavlja u kalupe raznih oblika – leptira, srca, balona i ostalih oblika koji u nama bude osjećaj lijepoga. Kalupi s mješavinama stave se u hladnjak kako bi se stvrdnule i mirisne bombice su gotove.

Prednost izrade ovih bombica jest i ta da možemo odabrati baš miris koji volimo, a osim toga vrlo su lijepe i mogu nam poslužiti i kao unikatan poklon za prijatelje.

Stoga preporučujem da ovakve proizvode probate i sami izraditi jer je to zaista vrlo jednostavno. Dan za znanost potaknuo nas je da sami, od prirodnih sastojaka napravimo za prijatelje i sebe nešto drugačije i da na zanimljiv način iskoristimo svoje slobodno vrijeme i znanje!

FOTO: Nina Hudić, 2. c

Komentari