Piše: Hana Živko, 3. b

Danas, 9. svibnja obilježava se Dan Europe. Naime, na današnji dan 1950. godine donesena je Schumanova deklaracija. Bio je to dokument kojim je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman iznio ideju o novom obliku političke suradnje u Europi, zbog kojeg bi sukobi i ratovi među državama postali nepotrebni i besmisleni! Pogotovo je time želio izgladiti i smiriti dotadašnje napete odnose s Njemačkom. Vizija mu je bila osnovati tako zajednicu za ugljen i čelik, koja će uskoro i nositi to ime. Time će države biti zavisne jedna o drugoj i upućene na suradnju. Ugovor o osnivanju toga tijela potpisan je već za nešto manje od godine dana. Upravo iz te zajednice, Europske zajednice za ugljen i čelik, s rastom broja uključenih zemalja razvit će se i nama dobro poznata Europska unija.

Vijeće Europske unije u Milanu je 1985. godine donijelo odluku da se uz himnu, zastavu s 12 žutih zvijezda, simbol savršenstva i sklada, kao europski simbol uzima i 9. svibnja.

Europske države članice Europske unije imaju na ovaj dan prilike predstaviti ideju Europske unije, njezin zadatak, zasluge Europskog parlamenta i sl. Vrlo je važno da su građanima i posjetiteljima sve institucije Europske unije otvorene i dostupne za sudjelovanje na raznim festivalima i edukacijama. Tako se i cijeli tjedan koji povezujemo s Danom Europe počeo nazivati Europski tjedan.

Naša je škola ove godine ušla u projekt gdje učenici naše gimnazije mogu postati kandidati juniori za ambasadora/ambasadoricu Europske unije i njihov je zadatak upravo promovirati rad EU-a, educirati mlade o njezinu djelovanju i buditi svijest o tome da smo građani EU-a, što glasanje za Europski parlament može značiti svima nama i što sve možemo učiniti već napunivši 18 godina… Želimo podići svijest o tome da je Hrvatska također članica EU-a i pokazati ljudima što to sve donosi te kako i sami moramo biti akteri, aktivni sudionici, ako želimo i rezultate, poboljšanje nekih sustava u Hrvatskoj, istu kvalitetu proizvoda kao u ostalim europskim zemljama, pravo na sufinanciranja na području gospodarstva, turizma, ako želimo čišći okoliš itd. Vidimo i iz nedavnih događanja kako je moguće pokrenuti akcije i ostaviti traga, kako samo jedna djevojčica poput Šveđanke Grete Thunberg može pokrenuti prosvjede i akcije za zaštitu planeta. Zemlja je naše jedino mjesto za život i koliko god bilo naroda u svijetu, nešto nam je zajedničko, a to je naša Zemlja i klima. I to bi trebala biti svačija briga!

Tijekom današnjega dana naša je “europska” grupa, koja sudjeluje u projektu i čiji su članovi učenici trećih razreda, a mentorica im je profesorica Katarina Horvat, prikazivala video o važnosti glasanja na europskim izborima. Film su sami i snimili i režirali! U pozadini je svirala glazba, i to eurovizijski hitovi od početka Eurovizije, dakle od 1956., pa sve do ove godine! Tako su se iz zvučnika mogli čuti zvukovi popularne Abbine pjesme Waterloo, poznate Hold me now i Why me? Johnnyja Logana, Rock me, baby naše Rive Sve u svemu, film su pratili hitovi koji su obilježili minula doba na osobit način. Time smo željeli naglasiti važnost jednakosti svih jezika, svake pjesme, jer bi i Europska unija svaki narod i njegov jezik trebala jednako poštovati i smatrati jednako vrijednim!

Glasanje za izbor zastupnika u Europski parlament tiče se i svih nas, a održat će se od 23. do 26. svibnja. Svojim smo videom željeli potaknuti sve one koji mogu glasati da to učine i tako utječu na promjene! Ako se ne pokrenemo mi sami, zar ćemo samo nastaviti kukati kako nam nešto nije po volji?

Pozivamo sve da se ponajprije informiraju o hrvatskim kandidatima za Europski parlament. Pozivamo ih također da učine nešto ne samo za Europu već i za Hrvatsku, koja je punopravna i ravnopravna zemlja članica i tako bi ju trebalo gledati!

#ovajputglasam

FOTO: Hana Živko, 3. g

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari