dav

Gimnazija „Fran Galović“ obilježila je 30. travnja Dan škole bogatim programom u školskom prostoru i svečanom akademijom u koprivničkom Domu mladih. Najboljima u svojim generacijama proglašeni su učenici Lovro Klobučar (1. d), Marta Kunštić (2. d), Luka List (3. d) i Bartol Kekez (4. a). Najboljim među nastavnicima proglašen je profesor Zoran Pintarić.

Svečana sjednica Nastavničkoga vijeća održana je u 8 sati i na njoj je ravnatelj Vjekoslav Robotić uputio svim kolegama čestitke motivirajući ih da predano i entuzijastično nastave svoj posao u učionici i izvan nje. Nakon službenog fotografiranja održani su sati razrednih odjela i u 9 sati počele su raznovrsne aktivnosti.

Dan otvorenih vrata

I mi imamo svoje mišljenje, poruka je učenika drugih i trećih razreda koji su o temama religioznosti razgovarali na školskim hodnicima.

Što je Arduino i kako izgledaju mikrokomponente u akciji, pokazali su zainteresiranima učenici 2. d razreda Neven Lukić i Karlo Ostojčić.

Dokazivanjem monosaharida bavile su se učenice Paulina Bregovec, Petra Grčić, Mia Jurić, Sara Šestak, Lara Kukec i Klara Šestak. Da je recikliranje papira lako, zabavno i korisno, objašnjavali su posjetiteljima učenici 2. c razreda.

Bojenje plamena pokazale su i objasnile Iva Duga, Toma Premec, Ena Sabolić, Erza Stajku i Lucija Živko, učenice 3. g razreda.

Ni ove godine nisu izostale kemijske huncutarije koje s učenicima izvode profesorice Radmila Moferdin i Sanja Mikulić.

Brownovo gibanje objašnjavale su učenice 2. b razreda Erin Begović i Josipa Kusak.

Šetnja Sunčevim sustavom bila je moguća u crnom hodniku zahvaljujući učenicima 2. a i 2. b razreda. Za Dan škole proradio je i Hard Rock Café, za što su zaslužni Noah Delić, Filip Herman, Jurica Mihoci, Tessa Karlovčan i Alina Maksimova.

Kako hormoni utječu na sreću, istražile su učenice 3. a razreda Lana Deverić i Katja Homar.

Japansku kuću napučili su učenici 3. c razreda Viktoria Bačić, Marko Katinčić, Ivana Kos, Tea Kotur, Lara Kumer, Mihala Pintar, Sabina Pintarić, Klaudija Raab, Maria Sović, Sara Subotičanec, Jelena Triplat i Katarina Zeko.

Posebno je privlačan bio kulinarski dvoboj Francuza i Talijana, a za ukusne proizvode pobrinuli su se učenici jezične gimnazije Dora Orošić, Tamara Sinjerec, Rajna Đurić, Melina Kovač, Paola Markešić, Antonia Pleić i Marko Sinjeri te učenice 1. b razreda Maja Mićurin, Jana Neimarević i Emilija Smoljanović.

U maloj radionici posjetitelji su uz upute učenica Ozane Brkić, Ane Vukušić i Nine Vranković mogli izraditi svoj prirodni kozmetički preparat – sapun, piling za lice ili bombice za kupanje.

Ordinirala je i mala gimnazijska klinika. Mjerenje krvnoga tlaka, glukoze u krvi i spirometriju vršili su Dajana Bojanić, Dora Gašparec, Lovro Hajster, Ena Jantolek, Iris Juršetić, Patricija Mijatović i Bruna Vrban Herceg.

Kako izgleda Hamlet na gimnazijski pokazali su učenici 2. a, 2. b i 2. d razreda u učionici koja je bila ukrašena kreativnim učeničkim likovnim radovima i plakatima, a da biste došli do nje, mogli ste zaviriti u Hamletov kutak.

Digitalno slikanje na Wacom tabletima demonstrirale su učenice Ema Božek, Lara Vondraček, Laura Baronić i Mihaela Matijević. Radionicu micro:bit :MOVE mini vodile su učenice Antonia Galinec, Antonija Hajduković, Marija Vugrinec i Leticija Crnković.

Kako analizirati film na primjeru kratkometražnog filma Ne pričamo o vama nego o djeci pokazali su učenici Viktor Krušelj, Patricija Jagarinec, Paula Punek i Izabella Doris Panić. Učenice 1. g razreda Marta Šola i Adela Grahovac istražile su prisutnost latinskoga u serijalu o Harryju Potteru. Filozofski café okupio je u školskoj knjižnici maturante koji su raspravljali o smislu patnje u ljudskom životu. Escape room su za ljubitelje matematike i složenih zadataka osmislili učenici Ana Marija Habdija, Loris Lončarić, Karlo Rajn, Kaja Sertić, Mirta Strbad, Irina Vučković, Mario Dergez, Lovro Koštić i Matej Podgajski. Kahoot! je i ove godine privukao velik broj učenika i pokazao se dobrom kombinacijom zabave i pouke bila riječ o književnim velikanima Voltaireu i Baudelaireu, o povijesti ili geografiji. Bilo je i biološko-kemijskih kvizova i kvizova međunarodnoga karaktera – tako su Kvizoljupci u velikoj završnici odmjerili snage s gostima iz Poljske, Španjolske, Cipra i Italije u projektu LORESU.

Scenski prikaz Povratak u budućnost s grčkim božicama izveli su ljubitelji povijesti iz prvih i trećih razreda.

Naša škola želi postati škola ambasador EU parlamenta i potiče mlade na odgovoran odnos prema budućnosti i izlazak na izbore. Europskim temama bavili su se gimnazijalci u radionici i igraonici Europljani, ne ljutite se!

Svjetlucanje u mraku demonstrirali su u najmračnijim školskim prostorijama – svlačionicama – učenici četvrtih razreda Ana Sikavica, Lucija Zmaić, Matija Gerić, Matea Havaić, Monika Klarić, Ana Kokša i Sara Kopričanec.

Posljednji sadržaj Dana otvorenih vrata bile su igre za knjiške znalce Koji si ti lik?, a pratilo ih je tridesetak učenika. Pantomima, asocijacije, zagonetni ulomci, pokušaj LARP-a, pogađanje likova itd. Bio je to kolaž igara koje su učenicima podijeljenim u timove omogućile da pokažu svoje poznavanje književnih, uglavnom lektirnih likova.

Uredništvo

Dan sporta

U dvorani su se 30. travnja odvijala sportska nadmetanja. Odigrano je osam odbojkaških utakmica. Prvo mjesto pripalo je učenicama 3. d i 3. e razreda, druge su bile učenice 3. c i 2. g razreda, trećeplasirane su učenice 2. a, a četvrto mjesto pripalo je 1. a razredu. U muškoj konkurenciji najuspješniji su bili odgojkaši 3. e i 3. g razreda, drugo mjesto osvojili su učenici 3. f, treći su bili učenici 4. f i 4. g razreda, a četvrti učenici 4. d.

Odigrane su i završnice školskog badmintonskog turnira. U muškoj konkurenciji slavio je Leon Bedeković Arnaut osvojivši 1. mjesto, dok je drugo mjesto pripalo Luki Kovaču. U ženskoj konkurenciji slavila je Anja Matovina osvojivši 1. mjesto, a drugo je mjesto pripalo Irmi Wolf.

Mario Požgaj, prof.

FOTO: Uredništvo, Hana Živko, Mario Požgaj, prof.

Fotografije nagrađenih preuzete s Drava.info

Komentari