Piše: Petra Jakopiček, 3. g

Učenici Gimnazije „Fran Galović“ uključeni u projekt Medijska gradionica posjetili su u četvrtak, 11. travnja 2019. RTL Televiziju. Dio je to programa Djeca upoznaju medije ovogodišnjih Dana medijske pismenosti koje organiziraju Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Posjet jednoj medijskoj kući nije novost za naše učenike: posjetili smo i studio Nove TV, HRT-a i Večernjeg lista.

Premda je kišilo, to nije pokvarilo dobro raspoloženje. Najprije smo prisustvovali predavanju novinara Ivana Vrdoljaka, koji s kolegicom Anom Brdarić Boljat vodi središnju informativnu emisiju RTL Danas. Ponovili smo što je to vijest i koje su njezine vrijednosti (pravodobnost, blizina, utjecaj, neobičnost itd.), ali ono što je bilo upečatljivo jest podatak da samo 1 posto naslova hrvatskih novina najavljuje pozitivne sadržaje. Teme koje se uvijek stavljaju u prvi plan vezane su za pravosuđe, sudstvo i kriminal, a obrazovanje i kultura na dnu su ljestvice po prisutnosti u medijima. Spomenute su i lažne vijesti koje obično kreiraju marginalni portali radi političke ili gospodarske dobiti.

Kako televizijski novinari dolaze do silnih vijesti? Urednik odabire teme, a novinari iz službenih izvora (državne ustanove: seviraju jednu stranu istine) i onih neslužbenih (insajderi: omogućuju cjelovitiju sliku o događaju) dolaze do informacija.

Prilikom stvaranja priloga, istaknuto je, treba voditi računa o novinarskoj etici (važnost istinitosti, objektivnosti, poštenja…). Običan čovjek, predstavnici dviju suprotstavljenih strana i nepristran stručnjak dio su svake novinarske „priče“. Također je istaknuta važnost KISS metode („Keep It Short and Simple“) u novinarskom svijetu.

Izvještavanje uživo gledateljima obično izgleda lagano, no nisu ni svjesni koliko novinar mora biti vješt kako bi u samo dvije minute – koliko obično traje televizijske prilog – sažeto izrekao najbitnije. Prvo se uvijek govori ono najvažnije, a tek onda novinar može, do određene granice, detaljizirati o objektu izvještavanja, no televizija je ipak vizualni medij i slika govori tisuću riječi. Poželjno je izbjegavati nabrajanje podataka i brojki, za to služe grafikoni.

Jako je važno da voditelj vijesti nosi primjerenu odjeću i djeluje opušteno i otvoreno. Nepoželjno je, primjerice, neprestano čitati s papirića jer to dokazuje nepripremljenost. Saznali smo još neke zanimljivosti o govoru tijela – prekrižene ruke upućuju na zatvorenost za komunikaciju, pokreti trebaju biti spori, sjediti treba smireno s tijelom blago nagnutim prema naprijed, treba održavati kontakt očima s voditeljem ili publikom i biti nasmiješen. Gospodin Vrdoljak istaknuo je kako ljudi obično prvo primjećuju izgled, zatim glas, a tek onda ono što se govori te da novinar toga mora biti svjestan. Brzina izgovora kazuje ponešto o psihofizičkom stanju osobe, a idealno je izreći 120 riječi u minuti. Riječi je bilo i o lektorima i fonetičarima koji imaju posao uvježbati voditelje kako bi što bolje izvršili svoju zadaću. Gospodin Vrdoljak čak nam je demonstrirao nekoliko govornih vježbi.

Nakon predavanja obišli smo djelić redakcije, a imali smo prilike razgledati i famozni studio u kojemu se snimaju i informativne i glazbene i dječje emisije. Škicnuli smo i u odjel za montažu. Susreli smo i neka poznata televizijska lica, a svi oni – poznati i nepoznati – bili su vrlo ljubazni, stoga će nam posjet RTL-u ostati u lijepom sjećanju.

U Zagreb su putovale novinarke Marija Ferčec, Lara Horvat, Petra Jakopiček i Tamara Sinjerec te polaznice predmeta Medijska kultura Blanka Bunić, Nina Hudić, Ivana Kolarić, Patricija Mihoci, Jana Neimarević, Izabella Doris Panić, Paula Punek i Sara Tetec u pratnji profesorice Nine Tadić.

FOTO: Petra Jakopiček i Novinarska grupa

Komentari