Piše: Toma Premec, 3. g

U organizaciji Zaklade „Friedrich Ebert“ u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ održana je 10. travnja 2019. radionica pod nazivom „Spasimo EU-izbore“. Na njoj su sudjelovali zainteresirani učenici trećih i četvrtih razreda te učenici kandidati za ambasadore Europskog parlamenta.

Radionica je započela u 11 sati uvodnim videom „Razgovori o Europi“ te raspravom o tome kako mi učenici vidimo Europsku uniju, o dobrim i lošim stranama Europske unije koje uočavamo. Nakon iznesenih mišljenja ponovili smo povijesne činjenice o Europskoj uniji i razloge njezina nastanka pomoću lente vremena započevši od 1945. godine pa do danas. Imali smo priliku čuti i rezultate istraživanja koje je provela Zaklada, a odnose se na stavove mladih u Hrvatskoj o Europskoj uniji. Iz toga smo saznali da su mladi ljudi u Hrvatskoj slabo zainteresirani za politiku, da podržavaju demokratski, ali i autoritarni način vladanja te smatraju da se njihov glas slabo ili uopće ne uvažava. Najviše povjerenja mladi imaju u vojsku, policiju i vjerske institucije, a najmanje u političke stranke, Hrvatski sabor, Vladu i institucije lokalne vlasti. Također smo saznali o funkcioniranju Europskog parlamenta, kako popunjavati glasačke listiće za nadolazeće parlamentarne izbore 26. svibnja i koliko ćemo zastupnika birati na ovim izborima. U završnom dijelu podsjetili smo se hrvatskih zastupnika u trenutnom sazivu Europskog parlamenta i njihovih aktivnosti za dobrobit hrvatskih građana. Učenicima je bila najpoznatija zastupnica Biljana Borzan i slučaj Nutella. Istaknula bih još jedan podatak iz spomenutog istraživanja koji ulijeva povjerenje, a to je da se čak 68 posto mladih u Hrvatskoj smatra Europljanima!

Zahvaljujemo koordinatorici projekta gđi Blanki Smoljan, voditeljima radionice Liviji Stanišić i Viktoru Koski, našim profesoricama Jasni Kraljić-Cmrk i Katarini Horvat te domaćinu Knjižnici i čitaonici ,,Fran Galović” Koprivnica.

 

Komentari