Piše: Marija Ferčec, 3. g

Laura Baronić, učenica 3. d razreda, na Dan broja pi sve je iznenadila svojim umijećem pamćenja znamenaka tog broja. Na poticaj profesora Igora Fulira odlučili smo porazgovarati s njom i saznati postoji li još zanimljivih podataka koje je zapamtila i – nismo se razočarali. Osim što je iznimno zanimljiva osoba, Laura je odlična učenica, otvorena i zabavna osoba.

Koliko si znamenki broja pi upamtila i kako?

Dosad sam upamtila 440 znamenaka. Nema neke posebne metode pomoću koje bi svatko zapamtio te znamenke. Ja sam ih najčešće dijelila u grupe po pet ili deset brojeva i slagala si od njih „priču“ koja je samo meni logična. Pročitam nekoliko brojeva, ponovim ih nekoliko puta i jednostavno mi ostanu u sjećanju. U danu mogu zapamtiti i do 100 znamenaka.

Pamtiš li lako i ostale brojeve, datume, godine?

Iskreno, jedva pamtim rođendane, a broj brojeva mobitela koje znam napamet lakše mi je pamtiti u jednoj cjelini, ali poznata sam kao osoba koja najviše zaboravlja, što je istina. Jednostavne stvari i zadatci koje moram obaviti ostaju mi u glavi oko 3 sekunde. Ironija.

Što još si tako lako upamtila?

Znam još puno toga napamet: države SAD-a i njihove glavne gradove, PSE na engleskom, grčki alfabet znam otkad sam naučila čitati, znam jedan tekst na njemačkom (sadržaj jedne njemačke serije koji je bio napisan na poleđini DVD-a) makar ne znam njemački, brzo naučim tekstove stranih pjesama (koje nisu engleske), npr. Despacito, Hallelujah na ruskom, neke kinesko-mandarinske pjesmice (to sam naučila da na geografiji dočaram doživljaj Kine).

Kad učim školsko gradivo, najlakše mi je zapamtiti definicije (upotrebljavam i logiku naravno, nije to „štreberaj“), jednostavno pamtim riječi u onakvom poretku u kakvom su zapisane i znam točno na kojem se dijelu stranice nalaze.

Kakvi su tvoji planovi za dalje i misliš li da će ti tvoje pamćenje pomoći u ostvarivanju ciljeva?

Namjeravam upisati grafički dizajn. To je možda malo neočekivan odgovor, ali obožavam umjetnost i, uz učenje broja pi, crtam, ponekad slikam, fotografiram i učim koristiti se programima koji su namijenjeni obradi slika, izradi letaka itd. Što se faksa tiče, pamćenje će mi pomoći pri učenja povijesti likovne umjetnosti (za maturu). Ne znam koliko će mi pomoći na faksu. Tamo su, uz teorijski dio, jako bitni kreativnost, inovativnost, tehnika itd., pa mi ovo pamćenje neće biti neki „presudni faktor“, ali bit će korisno. Nekima se sad možda čini da moji odabiri nemaju veze s vezom, ali puno mi treba da objasnim sve pa ne bih sad nikoga time zamarala. Svi smo čudni na svoj način.

Use it or lose it! moto je koji se često primjenjuje na ljudski mozak s obzirom na njegovu plastičnost: koristi se njime ili ćeš ga izgubiti. Laurine bi male tajne u održavanju našeg mozga na radnoj temperaturi itekako mogle pomoći.

 

Komentari