Dana 20. ožujka 2019. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je konferencija za novinare povodom osvajanja međunarodne nagrade. Volonteri Iva Mlinarić, Doris Hegedušić, Izabella Doris Panić i Neven Lukić zajedno su s djelatnicima Knjižnice predstavili nagrađeni projekt pod nazivom „Mala škola pametnih telefona“. Projekt je osvojio jednu od triju nagrada koje se dodjeljuju na međunarodnom natječaju neprofitne organizacije EIFL (Electronic information for libraries).

Projekt je pokrenut 2017. godine na inicijativu volontera Nevena Lukića, učenika 2. d razreda, koji je vidio da Knjižnica traži volontere i odazvao se na poziv. Neven i knjižničar Petar Lukačić tijekom razgovora o volontiranju došli su do ideje o ovom projektu.

„Mala škola pametnih telefona“ provodi se gotovo svakog petka ako su volonteri dostupni. Polaznike radionica uče o korištenju pametnih telefona i time razvijaju njihove digitalne vještine. Radionice se provode individualno i traju od 20 do 30 minuta omogućujući tako volonterima da svu pažnju i znanje posvetite jednom korisniku. Polaznici radionice osobe su starije životne dobi koje nisu stigle slijediti razvoj tehnologije i nemaju osobe koje bi im ga na praktičnoj razini mogle približiti i pojasniti.

Navedeni projekt odličan je primjer međugeneracijske suradnje u kojoj se mijenjaju uloge, pa mladi postaju „mentori“ starijim osobama. Volonteri koji se svakodnevno služe pametnim telefonima nesebično i strpljivo prenose svoje znanje i vještine zainteresiranim starijim osobama.

Nagrada koju je projekt osvojio sastoji se od priznanja, trofeja i 1500 USD koje će knjižnica uložiti u razvoj mobilne aplikacije za bolje povezivanje sa svojim korisnicima.

Neven Lukić, 2. d

FOTO: Filip Tetec, 4. d

Komentari