Piše: Lea Miloš, 3. e

Gimnazijalci u novom projektu

Prije nekoliko dana (7. ožujka 2019.) moji kolege i ja, učenici Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica, posjetili smo memorijalni prostor nekadašnjeg logora Danica, prvog ustaškog logora na prostoru nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske. Na području Danice dočekao nas je gospodin Dražen Ernečić, viši kustos Gradskog muzeja, te predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Koprivnice. Čuli smo kratko predavanje i proučili nekoliko dokumenata o logoru i strahotama koje su se u njemu događale. Bili smo pod dojmom broja stradalih, no posvetili smo se sudbinama pojedinaca jer – kao što je zapisano u Yad Vashemu – svaka žrtva ima svoje ime. Interesirala nas je sudbina logoraša Danice čiji je životni put nasilno prekinut u strahotama Danice, Jadovnog, Jasenovca, Auschwitza i drugih koncentracijskih logora.

Shvatili smo da na tom mjestu nismo govorili samo o pukim brojevima logoraša, već o ljudskim životima i mjestu gdje su izgubili temeljna ljudska prava. Kao budući intelektualci koji će mijenjati društvo nabolje, želimo da naše generacije čuju što se stvarno dogodilo te da se takve stvari više nikada ne ponove.

S tim ciljem priključit ćemo se projektu Vlak sjećanja 2019., kojim će dvoje od nas (Lana i Filip) otputovati s vršnjacima iz Milana i Bruxellesa do Auschwitza i detaljnije proučiti strahote koje su zadesile naše sugrađane i druge logoraše u Drugom svjetskom ratu.

Pokušat ćemo animirati mlade iz Koprivnice i drugih gradova diljem države da se zainteresiraju za ovaj tragični dio koprivničke prošlosti snimajući kratak dokumentarni film. Pritom ćemo proučavati povijesne izvore, susresti se sa svjedocima vremena i dr.

Možda naše aktivnosti pomognu da se Spomen-područje Danica primjereno uredi i posjećuje – i zbog žrtava i zbog budućih generacija.

Mentor je učenicima u projektu profesor Zoran Pintarić.

FOTO: Zoran Pintarić, prof.

Komentari