Piše: Ivana Kolarić, 2. e

I ove je godine Grad Koprivnica nagradio najbolje volontere u prethodnoj godini. Zlatni vol, Zlatni volek i Zlatno krdo uručeni su im na svečanosti održanoj 2. ožujka u Domu mladih. Ugodno smo se iznenadili kada smo na popisu volontera koji su dobili priznanja uočili i imena naših učenika – bio je to povod za malo istraživanje.

Mala škola pametnih telefona volonterski je projekt Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u kojem od 2017. godine volontiraju učenici naše škole: prvo samo Neven Lukić, koji je i među inicijatorima projekta, a zatim i Doris Hegedušić, Izabella Doris Panić i Iva Mlin.

„Osobe starije životne dobi podučavamo kako se koristiti pametnim telefonima i telefonima s ekranima na dodir, od osnova (kako pojačati ili stišati zvuk) do naprednijih mogućnosti (uređivanje slika i stvaranje profila na društvenim mrežama). Svakoga petka počeli bismo u 15 sati u prostoru gradske knjižnice i svaki bi prijavljeni polaznik za svoja pitanja i probleme dobio pola sata našeg vremena i nepodijeljene pozornosti, dakle 1 na 1“, rekla nam je Doris Hegedušić, učenica 4. a razreda koja nije aktivna volonterka samo u knjižnici, već i u mnogim drugim volonterskim udrugama. Na pitanje zašto se odlučila prijaviti za ovaj projekt odgovorila je: „Posljednji dan prošle nastavne godine padala je kiša, a ja sam u centru morala čekati prijevoz. Da ne pokisnem, otišla sam u Knjižnicu gdje sam srela Petra Lukačića, tamošnjeg knjižničara, i pitala ga bih li mogla volontirati gdje u Knjižnici. Petar mi je dao cijeli popis volonterskih pozicija koje su u ponudi i prepoznala sam se u ovoj jer to ionako već radim kod kuće sa svojom bakom. Na nju sam jako ponosna jer je svladala mnogo toga, pa se redovito dopisujemo ili gledamo preko videopoziva kad otputujem, a pomoć joj zatreba vrlo rijetko.“

Inicijator projekta naš je učenik 2. d razreda Neven Lukić. Pitali smo ga kako je uopće došao na tu ideju. „Vidio sam plakat na kojem Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ poziva mlade da počnu volontirati. Na njemu su bile napisane razne kategorije i teme u vezi s kojima možemo volontirati, a ja sam odmah uočio robotiku. Budući da me tehnologija jako zanima i planiram se time baviti kasnije u životu, odlučio sam da bih mogao volontirati u Knjižnici i svoje znanje podijeliti s ostalima. Upoznao sam Petra Lukačića koji mi je predstavio što se sve nudi. U tom smo razgovoru zbog moje zanimacije za informatiku došli na ideju da ponudimo radionicu na kojoj ćemo starijim osobama objasniti kako se koristiti pametnim telefonima i tako je nastao ovaj projekt. Mala škola pametnih telefora pokrenuta je u rujnu ili listopadu 2017. godine. Radionice se održavaju petkom od 15:00 do 16:30 i obično svaki petak dođu po tri osobe. Sa svakom od njih radimo individualno 20-ak minuta do pola sata, što ovisi o tome koliko je osoba najavljeno za taj dan i koliko je volontera prisutno. Radionice su vrlo uspješne i mnogo ljudi koristi se tom uslugom kako bi naučilo nešto novo. U početku sam samo ja volontirao, a kasnije smo zbog velikog interesa građana morali naći više volontera kako bi se osigurale radionice svaki petak. Prvo mi se pridružila Doris Hegedušić pa zatim Izabella Doris Panić i nedavno Iva Mlin koja je čula za radionice i poželjela se uključiti.“

„Za radionicu sam saznala od Petra Lukačića, kada nas je prije predavanja koje smo održavale kolegice i ja u knjižničnom prostoru pitao jesmo li zainteresirane za takav način volontiranja. Činilo mi se zanimljivim jer i kod kuće znam često roditeljima pomagati ako nešto ne znaju na mobitelima pa sam odlučila probati. U pravilu volontiramo svaki petak, no to ovisi o tome kako tko od nas stoji s obvezama“,  kaže Izabella Doris Panić, učenica 2. c razreda.

Ako vam se projekt sviđa, pozivamo vas da se uključite i kao digitalni urođenici pomognete digitalnim useljenicima! Ipak mi, mlađa generacija, bolje baratamo tehnologijom te bismo svoje znanje mogli podijeliti sa starijima i pomoći im da se što bolje snađu u ovom novom, sve više digitaliziranom svijetu.

Neven Lukić, učenik 2. d, i profesorica Nikol Bali na svečanosti u Domu mladih

FOTO: koprivnica.hr

Komentari