Piše: Nika Šprem, 2. b  

Obilježili Dan hrvatske glagoljica i glagoljaštva i Dan digitalnog učenja

Glagoljica potječe iz 9. stoljeća i u hrvatskim se krajevima zadržala čak do 19. stoljeća. Postoje dva tipa glagoljice: obla i uglata.  Najpoznatiji je hrvatski glagoljaški spomenik Bašćanska ploča, dragi kamen hrvatske književnosti. Izrađena je početkom 12. stoljeća, a posebna je jer je pisana prijelaznim tipom glagoljice, s oble na uglatu. Ona nam je značajna jer predstavlja izvor za povijest hrvatskoga naroda, jezika i razvitak hrvatske glagoljice. Zato nam je iznimno važno 22. veljače obilježiti Dan hrvatske glagoljice i prisjetiti se da su tim pismom pisali naši predci. A 22. veljače 1483. tiskan je Misal po zakonu rimskoga dvora, prva hrvatska knjiga, zato je izabran baš taj dan kao Dan hrvatske galgoljice i glagoljaštva.

Digitalna revolucija omogućila nam je skoro pa neograničen pristup informacijama i pružila mogućnost da lakše učimo, obrazujemo se, istražujemo i pokazujemo svoju kreativnost. S obzirom na to da je gotovo nemoguće živjeti bez digitalnih uređaja, trebamo ih iskoristiti na pametan način. Dan digitalnog učenja obilježava se 28. veljače i cilj mu je promovirati i potaknuti ljude na uporabu digitalnih uređaja u svrhu učenja. Početak obilježavanja tog dana bio je 2012. godine kada se željelo potaknuti profesore na primjenu inovativnih metoda nastave kako bi omogućili učenicima da bolje razumiju i lakše svladaju gradivo.

GeoGebra je interaktivni digitalni alat čiji je naziv nastao iz riječi geometrija i algebra, što znači da on povezuje područja geometrije, algebre, tabličnih proračuna, statistike, analize i crtanja grafova i ponajprije ima primjenu u matematici, ali i u ostalim predmetima. Pomoću tog digitalnog alata učenici 2. b razreda jednostavno su „nacrtali“ neku riječ na glagoljici i tako obilježili Dan hrvatske glagoljice i Dan digitalnog učenja. Mentorica je učenicima profesorica Marina Njerš.

Kako je ispalo, pogledajte na poveznici https://ggbm.at/mrvwzpnz

Komentari