Piše: Erin Begović, 2. b

MICC WEB (Model Međunarodnog krivičnog suda Zapadni Balkan) projekt je simulacije Međunarodnog kaznenog suda koji okuplja učenike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Cilj je učenje o pravu na primjerima triju simulacija suđenja, učenje o ljudskim pravima i suradnja mladih koji dolaze iz različitih sredina. Ovogodišnja sesija održala se od 8. do 15. veljače u Konjicu, gradiću u Bosni i Hercegovini. Uz učenike srednjih škola iz Maglaja, Tuzle, Jajca, Sarajeva i Užica sudjelovali su i koprivnički gimnazijalci Viktoria Bačić, Marko Katinčić, Lana Bermanec, Filip Šijak i Erin Begović pod vodstvom profesora Zorana Pintarića.

Prva dva dana bila su posvećena interaktivnim radionicama o ljudskim pravima, gdje smo razvijali svoje kritičko razmišljanje i upoznavali jedni druge. Treći dan učili  smo o osnovama prava te se upoznali sa slučajevima koji su nam bili dodijeljeni.  Bili smo podijeljeni u tročlane grupe (tužiteljstvo, obrana, sudci i press tim), na tri slučaja.

Na slučaju Flicka, njemačkog najbogatijeg industrijalca koji je optužen za porobljavanje civila u svojoj tvornici, radila je Lana u ulozi tužiteljstva. Marko je branio Erdemovića, čovjeka kojeg se tužilo za sudjelovanje u genocidu nad muslimanima na području Srebrenice. U trećem slučaju sudjelovale su Viktoria (obrana) i Erin (sudac), gdje se tužilo Bikindija za pisanje pjesama koje su potpomogle genocidu u Ruandi. Filip je bio član press tima koji je pažljivo pratio suđenje Flicku te na kraju pisao članak o simulaciji i napravio nekoliko intervjua.              

Nakon večere posjetili su nas svjedoci rata u Bosni i Hercegovini, pripadnici svih triju sukobljenih strana, te govorili o svojim doživljajima i iskustvima.

Četvrti dan bio je posvećen radu u timovima gdje su grupe pripremale argumente za osudu prema Rimskom statutu, a sudci su smišljali pitanja za obranu i tužiteljstvo. Dan kasnije održale su se simulacije suđenja za koje su se svi naporno pripremali, no sav se trud isplatio. Šesti dan sudci su iznijeli presude koje su pisali nakon suđenja. Presude su morale biti detaljno objašnjene te ih je bilo vrlo teško donijeti jer su i obrana i tužiteljstvo istaknuli snažne argumente. Flick je oslobođen krivnje, Erdemović je dobio šest godina, a Bikindi deset godina zatvora. Isti dan održana je konferencija za novinare na kojoj su novinari postavljali pitanja po jednom od članova svakog tima.

Sljedećeg smo dana posjetili Mostar, prošetali Starim mostom i imali slobodno vrijeme, a kasnije smo otišli u Blagaj na ručak i na izvor rijeke Bune (gdje smo snimili odlične fotografije). Navečer smo umorni, ali puni doživljaja primili diplome za sudjelovanje te unatoč iscrpljenosti ostali budni cijelu noć znajući da nam je ovo zadnja zajednička noć. Iduće jutro pogledali smo kratak film koji je pripremio press tim i krenuli u Koprivnicu.

Uz naporan rad naučili smo mnogo o pravu te raspravljali o ratu i nekim “tabu” temama. Bez dobre volje i osmijeha naših pravnih trenera i organizatora opuštena atmosfera ne bi bila moguća, stoga su oni značajno pridonijeli ukupnom dojmu. No najvažnije od svega, proveli smo osam dana i sedam noći s ljudima kojima prvi dan nismo znali ni ime, a osmi dan se sa suzama opraštali jedni od drugih. Sve u svemu, bilo je to jedno prekrasno iskustvo te se nadamo da ćemo se svi zajedno jednom opet sresti.      

Erin Begović, 2. b                                                                                                               

FOTO: Zoran Pintarić, prof.

Komentari