U petak uvečer, 8. veljače 2019. u Osnovnoj školi „Braća Radić“ u Koprivnici predstavljen je projekt „Modell Zaprešić“.

„Modell Zaprešić“ – što je to?

Prije osam godina u Zaprešiću rodila se ideja o povezivanju učenja njemačkoga jezika od vrtića do zaposlenja. Cilj ideje, iz koje se tijekom godina razvio projekt „Modell Zaprešić“, bio je promovirati njemački jezik i učiniti ga zastupljenijim. Idejni začetnik projekta bio je dr. Gerald Hühner, a koordinatorica projekta profesorica Ida Globočnik.

Nakon pozdravnog govora ravnatelja škole profesora Kreše Grgca, dogradonačelnice Melite Samoborec i predsjednice Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika (KDV) Irene Horvatić Bilić, dr. Hühner i profesorica Globočnik prisutnima su predstavili projekt koji u Zaprešiću izvrsno funkcionira i zbog toga što ima i financijsku pomoć ne samo sponzora već i općine. Projekt obuhvaća i suradnju s drugim školama u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Dio je projekta i rukometni turnir na kojem sudjeluju školski timovi iz više zemalja, a na njemu su prošle godine, kao dio hrvatskog tima, sudjelovali i rukometaši Gimnazije „Fran Galović“. Dr. Hühneru na pamet je pala ideja da bi se u Koprivnici, gradu ženskog rukometa, mogao organizirati turnir rukometašica. Profesorica Globočnik spomenula je i zanimljiv podatak koji se odnosi na jednu srednju školu iz Mađarske. U toj je školi na ukupni broj od 600 učenika zaposleno čak šesnaest profesora njemačkog jezika!  

Nakon predstavljanja projekta profesorica Horvatić Bilić prisutne je učitelje i profesore njemačkog jezika, a i nekoliko ravnatelja vrtića, osnovnih i srednjih škola, upoznala s aktivnostima koje KDV poduzima da bi se broj učenika koji uče njemački jezik održao ili čak povećao. Istaknula je veliku nelogičnost da se učenici koji njemački uče kao fakultativni predmet u osnovnoj školi, pri upisu u srednju školu često odlučuju krenuti iz početka. To je bacanje novca koje je omogućeno sustavom upisa i tom činjenicom bi se trebalo pozabaviti i naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Pri kraju skupa profesorica Globočnik pokazala je što sama radi kako bi popularizirala njemački, kako u školi tako i izvan nje. Organizirane su i dvije igre, a sudionice su dobile prikladne nagrade: majice ispisane germanizmima!

Neven Kekez, prof.

Naslovna fotografija: https://koprivnica.hr/novosti/u-os-braca-radic-predstavljen-projekt-sustavnog-poucavanja-njemackog-jezika-modell-zapresic/

Komentari