U četvrtak (13. prosinca) u Kulturno kreativnom centru „Pixel“ predavanje „Elon Musk i svemirski letovi“ održat će Ante Radonić

Riječ je o gostovanju u sklopu znanstveno-populranih predavanja „Skeptici u pubu“ koja udruga Mamuze organizira u suradnji s Društvom za promociju znanosti i kritičkog razmišljanja i fizičarom Dariom Hrupecom.

Prije 16 godina izuzetni poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk osnovao je tvrtku “SpaceX”. Tada nitko nije pretpostavljao koliki će prodor novoosnovana privatna tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije. Na svjetskom tržištu usluga lansiranja tvrtka je dospjela na prvo mjesto. Vraćanjem prvih stupnjeva raketa-nosača i njihovom ponovnom uporabom napravljena je povijesna prekretnica na polju lansiranja satelita. Konstruirali su operativnu teretnu kapsulu koja je jedinstvena u svijetu po tome što može prevoziti teret iz orbite na Zemlju. Ove godine uspješno su lansirali trenutno najmoćniju raketu-nosač “Falcon Heavy”. Za nekoliko mjeseci očekujemo i prvi pokusni let kapsule “Dragon 2” koja će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje i natrag. Ali, to nije sve. SpaceX sada radi na razvoju najmoćnije rakete-nosača ikad, koja bi omogućila letove na Mars. Hoće li Elon Musk uspjeti ostvariti ovaj svoj dosad najambiciozniji projekt? Kakve su mogućnosti da japanskog poduzetnika i grupu umjetnika pošalje na put oko Mjeseca?

O svemu tome u četvrtak će govoriti astronom Ante Radonić. Ante Radonić radio je preko 40 godina u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir” (od 1970.) te za časopis “Priroda” Hrvatskog prirodoslovnog društva. Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskog radija utorkom od 20.00 do 22.00 sata (već preko 20 godina, od 1997.). Čest je gost u emisijama na radiju i televiziji gdje komentira događaje i dostignuća u svemirskoj tehnologiji i istraživanju svemira. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014).

Predavanje počinje u 20 sati, a program sufinancira Grad Koprivnica.

Udruga Mamuze

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Komentari