Piše: Maja Špoljar, 1. b

U četvrtak, 6. prosinca, Geografska grupa ugostila je bivšeg učenika Gimnazije “Fran Galović” Ninoslava Dulikravića koji nam je približio temu zrakoplovstva. Proveo nas je svojim putovanjem od aviona na daljinski do pravog jedriličarstva.

Saznali smo da je naš gost već kao dijete pokazivao interes za avione te se igrao avionima na daljinski. Kasnije, kao tinejdžer, dobio je vozačku dozvolu za letenje i time su se njegovi snovi iz djetinjstva ostvarili. Proces dobivanja dozvole počinje učenjem teorije iz devet predmeta. Kad se to položi, počinju praktične vježbe letenja. Već s četrnaest godina može se početi učiti, s petnaest godina može se dobiti dozvola za jedrilicu, a sa sedamnaest za avion.

Gospodin Dulikravić objasnio je učenicima cijeli proces od rečenice: „’Ajmo letjeti!“ do stvarnog leta. Prvo treba poznavati kartografiju. Postoje posebne karte za pilote, koje nam je donio i pokazao. Također treba poznavati meteorologiju. Dolaskom na aerodrom proučavamo nebo i procjenjujemo vremensku situaciju. Kad smo se uvjerili da je vrijeme pogodno za letenje, pripremamo se za let. Napunimo rezervoare, pregledamo avion itd. Jedrilica polijeće na način da ju avion „šlepa“ ili u novije vrijeme koristi se vitlo koje je daleko isplativije i jednostavnije. Jedrilicom se mogu prijeći velike udaljenosti, a prednost takvog putovanja jest tišina koja čini doživljaj leta veličanstvenijim.

U jedrilici se nalaze samo tri instrumenta, i to brzinomjer, visinomjer i kompas. Zbog izrazite lakoće letjelice i velikih krila mogu se prijeći velike udaljenosti. Najčešće jedan kilometar visine omogućava prijelaz 40 kilometara u daljinu.

Gospodinu Dulikraviću više se puta dogodilo da je morao prisilno sletjeti. Prioritet za takvo slijetanje imaju oranice, nakon toga livade, pa pšenica, voda, cesta i na kraju šuma. Kada jedrilica sleti, pozove se kombi koji ju odveze u bazu.

Geografska grupa dogovorila je suradnju s koprivničkim aeroklubom kojoj se iznimno raduje. Također, dogovorila je razgledavanje Koprivnice i Podravine iz tzv. ptičje perspektive, odnosno iz zrakoplova.

Više informacija o letenju možete naći na Facebook stranicama Aerokluba Krila Koprivnice.

FOTO: Nino Dulikravić

 

Komentari