Piše: Ennio David Komljenović, 1. b

Učenici prvoga razreda upoznaju se s književnim rodovima i vrstama. Došli su tako i do jednostavnih oblika, proznih tekstova jednostavne strukture koji potječu iz usmenoga stvaralaštva. Dobio sam zadatak objediniti urbane mitove/legende koje su učenici 1. b razreda prikupili kao domaću zadaću. Pa evo ih.

Ukleta autocesta

Na cesti od Vinkovaca prema Banjoj Luci može se čuti plač dojenčeta, koje se čak može i pojaviti ležeći na jastuku. Ako ga pokušate uzeti u ruke, dojenče i jastuk misteriozno će nestati u vašim rukama. Također se zna dogoditi gašenje radija, osjećaj paralize, gubitak koncentracije (većina nabrojenog zapravo su simptomi bolesti zvane Ponedjeljak). Spominju se i pojave crne prikaze. Na tom dijelu ceste (kraj Nove Gradiške) događaju se mnoge prometne nesreće. Jedna vozačica navela je kao razlog prometne nesreće osjećaj da joj neka nadnaravna sila vuče automobil u stranu. Nakon temeljitijih pregleda automobila, mehaničar je utvrdio da je ispao vijak s upravljača, koji je zapravo vrlo teško izbiti. Kao odgovori spominju se magnetska polja i podzemne vode koje ometaju signale i guraju automobil u stranu.

Škrinjari

Kuća pored Vrbovca, u mjestu zvanom Škrinjari, jedno je od najrazvikanijih mjesta gdje vas usred noći mogu probuditi jezivi dječji plač, užasni krici i stravični, neobjašnjivi zvukovi. Zbog paranormalnih zbivanja vlasnikov sin nikad se u toj kući nije nastanio. Kuća, sagrađena na nekadašnjem groblju (Arhitekt: „Idemo sagraditi kuću na groblju, neće se valjda ništa loše dogoditi.“), danas je označena znakovitim crnim križem iznad vrata i obrasla bršljanom. Već dvadesetak godina prodaje se za simboličnu cijenu, no do danas zjapi prazna, odnosno puna, dakako – duhova. Jedino biljke sada žele tu kuću, one nisu izbirljive kao ljudi.

Djed Mraz

Lagati nije lijepo, posebno lagati djeci, no psiholozi smatraju da je vjerovanje u mit o Djedu Božićnjaku normalan i zdrav dio djetetova razvoja. Iako već i malo odraslijoj djeci zvuči nevjerojatno da jedan čovjek, i to u poodmakloj životnoj dobi, leti na saonicama koje vuku sobovi i u jednoj noći, spuštajući se u kuće kroz dimnjak, isporuči milijune poklona, mit o Djedu Božićnjaku dugogodišnja je tradicija u mnogim obiteljima koja u konačnici može ojačati dobre obiteljske vrijednosti (i oslabiti bankovne račune).

Prokletstvo bijelog upaljača

Urbana je legenda da su Jim Morrison, Janis Joplin i Jimi Hendrix, svi preminuli u 27. godini života, imali bijeli upaljač. Isto se tvrdilo za Kurta Cobaina.

Ubojica na stražnjem sjedalu

Jedne noći djevojka je izišla na piće s prijateljicama. Napustila je bar prilično kasno i krenula kući autom napuštenom autocestom. Ubrzo je primijetila svjetla drugog automobila u svom retrovizoru, auto joj se približavao i vozio istim tempom kao i njezin. Približavao joj se sve bliže i obasjao ju svjetlošću. Svjetla su bila prigušena na trenutak i onda su ponovo zasjala, a auto je ubrzao. Pratio ju je sve do parkirališta ispred stana. Dok je jurila iz auta, vozač koji ju je pratio povikao je: „Zaključaj vrata i zovi 192!“ Čovjek koji ju je pratio pokušavao ju je spasiti. Naime, kad se zaustavio iza nje i osvijetlio joj auto, vidio je siluetu čovjeka s ogromnim nožem koji se nageo sa zadnjeg sjedala da ju probode. Čim je njegov auto obasjao njezin, silueta se spustila.

Čovjek – zec

Čovjek – zec (engl. Bunny Man) urbana je legenda koja je nastala 70-ih godina prošlog stoljeća zbog dvaju incidenata u okrugu Fairfax u saveznoj državi Virginiji, ali je proširena u području Washingtona. Postoji puno varijanta te legende, ali svode se na to da čovjek koji nosi odijelo zeca napada ljude sjekirom. Nadvožnjak Colchester najčešće se naziva Bunny Man most. U nekim glasinama spominje se da se svake godine tijekom Noći vještica pojavljuje duh Bunny Mana povodom godišnjice njegove smrti. Tada se, naravno, pojavljuju i unakažena trupla. Pitam se je li je ikada napravljena barem jedna epizoda Zekoslava Mrkve o tome.

Vremenski putnik

John Titor vremenski je putnik, tvrdi da dolazi iz 2036. godine. Njega ću uvijek nazvati zatrebam li kladioničarski savjet.

Pali anđeo

Pali anđeo čovjekoliko je stvorenje koje izgleda kao Gollum iz Gospodara prstenova. Nađen je u šumi Katalonije. Jedino je objašnjenje je da ja Frodo (s prstenom, naravno) pobjegao iz Međuzemlja, a Gollum ga prati.

Slenderman

Slenderman je stvorenje s dugim tijelom i udovima koje uhodi i otima ljude. On me podsjeća na obaveze: uhode te sve dok ih ne napraviš, a ako ih ne napraviš na vrijeme, otet će te i neće te pustiti narednih mjesec dana. I to samo jedna obaveza! Obično ih ima više.

Snuff films

Urbani je mit da su to filmovi s pravim ubijanjem.

Autostopistica

Mladić se vraćao kući i ugledao zgodnu djevojku kako stopira. Odlučio je ponuditi joj prijevoz, na što je ona pristala. Tijekom vožnje oni su razgovarali, smijali se te su brzo došli do djevojčina odredišta. U žurbi djevojka zaboravi uzeti šal. Mladić odluči vratiti djevojci šal, ide od vrata do vrata u nekom selu sve dok ne dođe do kuće njenih roditelja. Njezini otac i majka uzeli su šal. Majka mu je ispričala da svake godine u to vrijeme dobivaju taj šal, također je otkrila da joj je kći mrtva već deset godina. Pitam se koju kremu koristi ta djevojka, da čak i u smrti izgleda dobro.

Bijeli miš

Djevojka je na maturalcu, provede nezaboravnu noć (sigurno se neće dogoditi nešto loše) s nepoznatim mladićem. Ujutro joj mladić pokloni kutijicu i zamoli ju da poklon ne otvara prije leta. Za vrijeme leta ona otvori kutijicu, u kojoj je uginuli bijeli miš i poruka: „Welcome to the AIDS club.“ To je zaista vrlo topla dobrodošlica.

I još…

Na Zemlji trenutno živi više ljudi nego ih je živjelo tijekom cijele povijesti.

Ne smijete u vodu odmah nakon jela (valjda jer biste se mogli smočiti).

Astronaut bez odijela u svemiru će eksplodirati.

Kineski zid može se vidjeti iz svemira.

 

Pripremio i začinio: Ennio David Komljenović, 1. b

 

 

 

 

Komentari