Piše: Leon Bedeković Arnaut, 4. d

Jeste li znali da je postotak samoubojstava veći kod muškaraca nego kod žena? Jeste li znali da je udio beskućnika neusporedivo veći nego beskućnica? Ili možda da su zatvorske presude muškarcima u prosjeku duže nego presude ženama? Jeste li ikada razmišljali o diskriminaciji muškaraca, a ne samo o diskriminaciji žena?

Sve te činjenice i pitanja silno su zaintrigirali sudionike prvog Filozofskog caféa ove godine, koji je održan u utorak, 6. studenog 2018., a vodila ga je profesorica Sanja Suton

Café smo počeli odabirom pitanja o kojem ćemo raspravljati, a među kojima je jedno bilo i ovo: Kakav je položaj muškaraca u feminizmu? Pitanje je na prvu pobudilo različite reakcije sudionika i zbog toga je odabrano kao ono za daljnju raspravu. Počeli smo s pomalo suzdržanom i lagodnom atmosferom koja se vrlo intrigantno razvijala. Nakon što smo definirali i razjasnili što je feminizam, koji se danas u nekim aspektima odmiče od svojeg prvotnog cilja, ušli smo u raspravu o mogućnosti muškarca kao predvodnika feminističkog pokreta. Zaključili smo da bi muškarac kao vođa jednog, primarno ženskog pokreta donio prosperitet i najvjerojatnije povećao udio samih muškaraca u feminizmu, što bi pozitivno utjecalo na postizanje cilja kojem feminizam teži.

Dinamična rasprava nastavila se oko pitanja feminizma u Hrvatskoj, a zatim i zahuktala jer su se javila oprečna mišljenja. Takva mišljenja omogućila su nam sagledavanje situacije iz druge perspektive i bolje razumijevanje samog problema. Samo neka od pitanja u raspravi bila su: pitanje porodiljnog dopusta za muškarce, odnos poslodavca i žene koja planira obitelj, na kojoj su razini izjednačena prava žena i muškaraca ili koliki je odjek feminizma u Hrvatskoj.

Temeljito argumentiranom raspravom i međusobnim poštovanjem pokušali smo doći do odgovora na navedena pitanja. Oko nekih odgovora smo se složili, a oko nekih ne, što samo pokazuje kvalitetu rasprave, širinu naših vidika i stavova i složenost samog problema.

Zaključili smo da se zbog nerazvijenosti našeg društva u odnosu na zapadnjačko javlja potreba za jačim odjekom feminizma u našem društvu, da je prisutna diskriminacija žena nad muškarcima, ali i muškaraca nad ženama, da je položaj muškaraca u feminizmu bitan i značajan, da bismo se i dalje trebali pridržavati nekih tradicionalnih vrijednosti, a ponuđeni su i mnogi drugi odgovori.

Na kraju smo zaključili da je najvažnije međusobno poštovanje i uvažavanje neovisno o spolu.

Pozivam sve spremne kvalitetno raspravljati, naučiti nešto novo, popiti odličnu kavu ili čaj, pojesti fine kekse ili čipse i uza sve to dobro se zabaviti da nam se pridruže na sljedećem filocaféu!

Komentari