Piše: Leda Krapinec, 3. a

Tijekom ljetnih praznika dobila sam priliku biti jedna od troje učenika naše škole koji će od 5. do 25. kolovoza pohađati tečaj njemačkoga jezika u kampusu srednje škole u Hohebuchu. Bilo je to prvi put u životu da sam toliko vremena provela bez svoje obitelji.

U početku sam bila vrlo skeptična i nervozna jer nisam znala jesam li dovoljno odgovorna i samostalna za takav pothvat i hoću li steći nove prijatelje. Međutim, ubrzo nije bilo mjesta za strah jer smo već u Zagrebu na aerodromu upoznali sjajne osobe iz različitih dijelova Hrvatske. Putovali smo cijeli dan i svi smo bili nestrpljivi i na izmaku snaga. No, strpljenje se isplatilo te smo sretno stigli u Hohebuch.

Bila sam očarana činjenicom da smo svi stigli iz potpuno različitih dijelova svijeta i potpuno drugačijih kultura, no već nakon tjedan dana toliko smo se zbližili da smo postali poput jedne velike obitelji. S nekima sam uživala u razgovorima o različitim temama, a s drugima se samo smijala i zabavljala. Svi mladi ljudi koje sam upoznala u Hohebuch ostavili su na mene snažan dojam kao nevjerojatno dobri i prekrasni ljudi.

Prijepodne smo imali nastavu njemačkog jezika, a poslijepodne održavale su se različite radionice ili projekti. Nastava je bila jako zanimljiva, kreativna, s mnogo situacija u kojima smo vodili različite diskusije. Većinom smo radili u grupama, razgovarali s ljudima koji dolaze iz različitih kultura, upoznali brojne njemačke pjesme te se pripremali za polaganje FIT ispita. Na kraju tečaja uspješno sam položila razinu B 2.

Tijekom boravka puno smo putovali i posjetili neke lijepe gradove, npr. Frankfurt, Schwäbisch Hall, Stuttgart…

U sjećanju će mi posebno ostati zadnji dan nastave kada je svatko od nas na leđima imao zalijepljen prazan papir i jedan flomaster u ruci. Jedni drugima pisali smo rečenice koje su nam ostale lijepe uspomene na sve ljude s kojima smo proveli tri nezaboravna i neponovljiva tjedna.

Na kraju bih željela zahvaliti svome profesoru Miodragu Maričiću koji me je predložio za stipendiju i omogućio mi da se za nju natječem na Goethe-Institutu u Zagrebu.

 

Foto: Leda Krapinec, 3. a

Komentari