Poznat je program 5. Dana za znanost koji će se održati u subotu, 9. lipnja. Pogledajte ovdje što se sve nudi i prijavite se za predavanja i radionice po izboru. Neke su radionice i predavanja otvorenog tipa i na njih se ne morate prijavljivati. Radionice i predavanja zatvorenog tipa održavat će se u zbornici i Samsungovoj učionici, stoga je broj mjesta ograničen. Požurite s prijavama jer prijave nakon popunjavanja kapaciteta više neće biti moguće.

Radionica “Papučica – uhvati me ako možeš!” zatvorenog je tipa za djecu od 5 do 6 i od 7 do 10 godina i održat će se u dva termina u sportskoj dvorani. Za djecu od 5 do 6 godina održat će se od 10.30 do 12 sati, a za djecu od 7 do 10 godina od 13 do 14.30 sati.

Radionice otvorenog tipa neprestano će se izvoditi nakon otvorenja do 15 sati u sportskoj dvorani:

~ Otok ljudski

Polaznici radionice će u grupama (oko pet sudionika po grupi) pokušati “izgraditi” vlastitu civilizaciju na ograničenom prostoru, i to uz poštovanje znanstvenih zakonitosti. Cilj je osvijestiti utjecaj čovjeka na prirodu i okoliš te naučiti kako se održivo koristiti prirodnim resursima i potencijalima. U ovoj inovativnoj radionici polaznici će se upoznati i s djelatnostima koje nam omogućuju moderan način života te osvijestiti pozadinu stvari kojima se svakodnevno koristimo i uzimamo ih zdravo za gotovo (od vode i hrane do energije).

~ Abacus – moć japanskih kuglica

Na radionici ćete saznati što je to abacus, što sve možemo pomoću abacusa te kako se izvode osnovne računske operacije na abacusu. Nizom pripremljenih zadataka upoznat ćete se s osnovama abacusa i bržim načinom računanja.

~ Doživi me!

Neki svijet gledaju kroz ružičaste naočale, a nekima je uvijek sve crno. Otkrijte što se dogodi kada se ne možemo osloniti na svoje dominantno osjetilo, vid, i saznajte na koje sve načine živa bića doživljavaju svijet oko sebe. Istražite svijet boja, a kao uspomenu kući ponesite svoju vlastitu dugu!

~ Lego roboti

Pogledaj kako upravljati Lego robotima!

~ Imaš li minutu za zdravlje?

Dođi i provjeri svoje zdravlje!

~ Čarobna fizika

Dođi na radionicu iz fizike i prepusti se svijetu čarobnjaka!

~ Dođi i izradi svoj sapun ili balzam!

Posjeti nas na izradi sapuna i balzama za usne!

~ Smart house IoT tehnologija

Prezentacija radova

~ Više cvijeća, manje smeća (Ekologija)

Radionica ima za cilj podići svijest mladih i djece o potrebi razdvajanja otpada i očuvanja okoliša za buduće generacije te senzibilizirati mlade o očuvanju okoliša i održivom razvoju. Očuvanje okoliša dio je “cjeloživotnog obrazovanja” koje treba započeti od ranog djetinjstva. Zahtjev da se dijete od najranije dobi uči odgovornom ponašanju moguće je provesti ako odrasli u ulozi djetetova modela imaju razvijenu svijest o održivom razvoju i očuvanju okoliša. To naglašava i Konvencija o pravima djeteta koja se, između ostalog, zalaže za usmjeravanje odgoja i obrazovanja djeteta prema razvijanju osjećaja za zaštitu prirodnog okoliša.

~ Jezik pčele

Cilj je radionice upoznavanje pčela, načina na koji oprašuju bilje i prikupljaju nektar. Sudionici će imati prilike vidjeti preparirane pčele i uvećani model pčelinje glave. U praktičnom dijelu radionice sudionici će izrađivati model pčelinjeg jezika uz pomoć papira, slamki i selotejpa. Napravljenim pčelinjim jezikom pokušat će dograbiti tekućinu koja će biti na dnu uske i visoke čaše. Taj zadatak simulira identičnu pojavu u prirodi u kojoj pčela mora jezikom doći do nektara na dnu cvijeta. Sudionici radionice moći će pčelinje jezike nositi svojim kućama kao uspomenu na to što su radili i naučili.

~ Diši punim plućima

Svrha radionice interaktivna je edukacija svih posjetitelja o njihovim plućima. Na modelu pluća pokazat će se obilježja tog važnog organa, objasnit će se princip disanja i prenošenja kisika i ugljikova dioksida te će na kraju radionice svi zainteresirani moći odrediti kapacitet pluća. Govorit će se o štetnosti pušenja te će se na primjeru kapaciteta pluća usporediti pušače i nepušače.

~ Lego Mindstorms

Upoznavanje s osnovnim setom Lego Mindstorms, tehničkim obilježjima, motorima i senzorima, te ukratko s programskim sučeljem. Polaznici će imati priliku od jednostavno složenog robota, koji je spojen na računalo USB kabelom, programirati osnovne kretnje robota, koristiti se senzorima te upravljati i – učeći – zabavljati se.

~ Kemijski čarobni kokteli

Cijeli dan prikazivat ćemo znanstveni šou odnosno demonstrirati razne zanimljive pokuse iz kemije poput tinte koja nestaje, vodenog ferofluida i srebrnog drveta. Prikazat ćemo osnovne principe kromatografije i otkriti od kojih boja možemo dobiti zelenu, narančastu ili neku drugu boju.

~ Mladi astronomi

Pridružite se astronomskoj grupi na samom ulazu u sportsku dvoranu!

~micro:bit

Upoznaj dijelove micro:bita i njegove mogućnosti – LED zaslon, kompas, pinovi, senzor rotacije i nagiba, mjerenje temperature, radiokomunikacija… Izradi vlastite programe upoznavajući varijable, programske petlje i grananja.

~ Fizika ekspres

Postoji puno knjiga iz fizike i o pokusima se svugdje može pročitati. No ništa ne može zamijeniti iskustvo iz prve ruke. Znate li što je vakuum? Što se dogodi tvarima kada ih stavimo u vakuum? Hoćemo li jaje prije skuhati u Zagrebu ili na Himalaji? Provjerite svoja razmišljanja s nama! Nakon toga možete provjeriti koliko je vatrena vaša najdraža pjesma. Za kraj dižemo kosu na glavi – fizičarska je zabava neizostavna!

~ Modularni origami

U radionici izrade origami modela čeka vas: interpretacija poznatih origami modela, ukazivanje na prednosti izrade origami modela za djecu i odrasle, matematičko razumijevanje origami tehnike za sudionike (origami poliedri), ukazivanje na ulogu modernog origamija u znanosti i obrazovanju, primjenu u inženjerskim područjima, spajanje više modula u origami modele radi poticanja problemskog rješavanja zadataka.

Raspored i sadržaj predavanja (ako ste zainteresirani, prijavite se što prije):

10.30 h – 11.30 h ◦ ZBORNICA ◦ prof. dr. sc. Nikola Poljak, Prirodoslovno-matematički fakultet, FO, Zagreb

FERMIJEVO PITANJE (15+)
Zanima li te fizika? Voliš sudjelovati u kvizu ili raspravi? Dođi i na postavljeno fizikalno pitanje (ili pitanje iz znanosti) odgovori bez računa, što je često nemoguće, ali pritom se koristi samo procjenom. Zanima li te kako razmišljati na takav način te kako zaokruživati i rješavati slične probleme, dođi i pridruži nam se na zanimljivoj radionici. Saznaj nešto novo o znanosti i postani znanstvenik! Dovedi svoju grupu učenika i sudjeluj u grupnom znanstvenom radu! Možda baš tvoja grupa dođe do nekih novih znanstvenih otkrića razmišljajući na potpuno nov način!

10.30 h – 11.30 h ◦ SAMSUNG UČIONICA ◦ doc. dr. sc. Franka Miriam Brueckler, Željka Bilać, Prirodoslovno-matematički fakultet, MO, Zagreb #matematika

ORIGAMI RADIONICA – Matematički origami (10+)

Veze između matematike i origamija vrlo su raznolike, no najočiglednija je izrada modela matematičkih tijela (poliedara). Dok je tradicionalni origami za takvo što izuzetno zahtjevan, mi ćemo se koristiti tehnikom modularnog origamija.

Modularni origami tehnika je origamija, umjetnosti izrade modela iz papira. U modularnom se origamiju konačni model slaže iz više dijelova (modula), bez rezanja i lijepljenja. Ova je tehnika posebno zgodna za izradu modela različitih poliedara, posebice jer je u većini slučajeva manje osjetljiva na sitne nepreciznosti od klasičnog origamija u kojemu se koristi samo jedan list papira, a i pogodna je za grupni rad. Sudionici ove radionice naučit će izraditi nekoliko modela poliedara (kocku, oktaedar…), a izrađene modele moći će ponijeti sa sobom.

11.30 h – 13.00 h ◦ ZBORNICA ◦ Ivan Ljubičić, student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, MO, Zagreb #informatika #matematika

UMJETNA INTELIGENCIJA (15+ godina)
Sigurnosni skandal povezan s Facebookom, reklamiranje, Super Mario, online videoigre, medicinska dijagnostika, prepoznavanje govora, Cortana vs. Siri, šah, Go itd. Ako vas zanima što je zajedničko svemu navedenom, dođite na predavanja na temu umjetne inteligencije i doznajte kako se uistinu stvara umjetna inteligencija i koje su njezine granice. Igrajte protiv računala i naučite ga da bude nepobjedivo. Stvorite vlastito računalo i naučite ga kako igrati. Veselimo se vašem dolasku!

11.30 h – 12.30 h ◦ SAMSUNG UČIONICA ◦ prof. dr. sc. Zdravko Petanjek, Hrvatski institut za istraživanje mozga, Medicinski fakultet Zagreb

DOĐI I VIDI MIŠJI, MAJMUNSKI I LJUDSKI MOZAK
Želiš li povezali evoluciju mozga s evolucijom psiholoških funkcija? Dođi na radionicu u kojoj ćeš vidjeti pravi mišji, majmunski i ljudski mozak!

12.30 h – 13.30 h ◦ SAMSUNG UČIONICA ◦ prof. dr. sc. Čedomil Lucu (trajno zvanje) umirovljeni znanstvenik Instituta „Ruđer Bošković“

ZNANSTVENE HIPOTEZE O POSTANKU NAJRANIJEG ŽIVOTA NA ZEMLJI (15+ godina)
O profesoru Čedomilu Luci
Potpredsjednik Vijeća za prirodo-znanstvena istraživanja Jadrana u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, član suradnik Akademije, objavio više od 100 znanstvenih radova u međunarodnim časopisima, Predavač na Sveučilištima u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Surađivao sa znanstvenim institucijama u Njermačkoj, Nizozemskoj i SAD-u. Dobitnik državne nagrade za znanstveno-istraživačko otkriće.

13.00 h – 13.30 h ◦ ZBORNICA ◦ učenici Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica – znanstvena predavanja na engleskom jeziku

Učenici 1. d razreda održat će predavanja na engleskom jeziku kojima su se predstavili na natjecanju EUROMath&EUROScience 2018.

13.30 h – 15.00 h ◦ ZBORNICA ◦ prof. dr. sc. Ivica Puljak, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu

Prof. dr. sc. Ivica Puljak redoviti je profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Doktorirao je fiziku elementarnih čestica na sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Član je Compact Muon Solenoid (CMS) kolaboracije koja upravlja CMS detektorom na Velikom sudarivaču hadrona (LHC) u Europskom laboratoriju za fiziku čestica (CERN) kraj Ženeve. Vodio je grupu od više od 100 svjetskih znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon kroz njegov raspad u dva Z bozona. Bio je pridruženi znanstvenik na CERN-u i gostujući profesor na Ecole polytechnique u Francuskoj. Član je MAGIC i CTA kolaboracije koje upravljaju i grade nove teleskope za astročestičnu fiziku. Bio je voditelj i suradnik na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim projektima, objavio je više od 700 znanstvenih radova, organizirao više od 50 međunarodnih konferencija, radionica i škola, organizirao ili izveo više od 400 aktivnosti na popularizaciji i promociji znanosti. Dobitnik je brojnih nagrada: Ordena Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za doprinos u znanosti, Državne nagrade za znanost, dvije nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu, nagrade Europskog fizikalnog društva kao član CMS kolaboracije, nagrade za znanost ”Slobodne Dalmacije”, nagrade za najbolje predavanje na ”Skeptici u pubu”, nagrada NajProfesor studentske udruge ”Sveučilište u sjeni”, nagrada za najbolji doktorat CMS kolaboracije i dvije rektorove nagrade za izvanredne uspjehe tijekom studija.

PREDAVANJE: „Budućnost svemira i ljudskog roda”
Dob: svi
Trajanje: 90 minuta

Opis predavanja: Budućnost cijelog svemira nije baš blistava, diplomatski rečeno. Nediplomatski, to je najtužnija priča ikad ispričana. Svemir će, sudeći po sadašnjim kozmološkim spoznajama, završiti u hladnoj smrti, kada će svaki atom biti beskonačno mnogo udaljen od bilo kojeg drugog atoma i nestat će bilo koji oblik inteligencije u svemiru. Ovaj dio svemira također ne očekuje baš blistava budućnost, to je tek mrvicu manje tužna priča. Ali je zato bliska budućnost poprilično blistava: već nekoliko stotina godina ljudski rod napreduje i vrlo vjerojatno će se tako i nastaviti. Ako ekstrapoliramo napredak čovječanstva iz zadnjih 50 u blisku budućnost, u sljedećih 100-tinjak godina možemo očekivati da na svijetu više neće biti ni gladnih ni siromašnih ni nepismenih ljudi, a vjerojatno će se nastaviti trend poboljšanja uvjeta života za većinu ljudi na Zemlji. Naravno, nije sve idealno. Mi danas živimo u svijetu ubrzanja, kada se puno stvari oko nas odvija izuzetno velikom brzinom, a tu su još izazovi klimatskih promjena, umjetne inteligencije, globalizacije i općenito brzog napretka tehnologije. O našim odgovorima na te izazove ovisit će bliska i dalja budućnost ljudskog roda. Kako se najbolje suočiti sa svim tim izazovima, hoćemo li i kada ćemo razviti umjetnu inteligenciju koja bi nas mogla zamijeniti, hoćemo li uspjeti postići da se ciljevi ljudskog roda poklope s ciljevima te umjetne inteligencije, je li budućnost čovječanstva u samouništenju ili proširenju na druge zvjezdane sustave, samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u ovom predavanju, kao podloga i poticaj za diskusiju koja će uslijediti.

13.30 h – 15.00 h ◦ SAMSUNG UČIONICA ◦ Daniela Marčetić, mag. educ. math., Udruga za mlade “Agora”

RAČUNATI JE LAKO, NAUČI KAKO
Ideš u peti ili šesti razred i voliš matematiku? Ovo je idealna radionica za tebe!
Jesi li se ikad pitao mogu li nam kosti pomoći u računanju? Kakve veze imaju linije s množenjem? Kako množiti troznamenkaste i četveroznamenkaste brojeve znajući samo zbrajanje prirodnih brojeva do 20? Može li matematika biti jednostavna ili mora biti komplicirana? Dođi i saznaj odgovore!

10.30 h – 12.00 h ◦ SPORTSKA DVORANA ◦ doc. dr. sc. Mirela Sertić Perić; Vesna Gulin, mag. oecol.

Papučica – uhvati me ako možeš!
Dob: 5 – 6 godina
Voliš životinje?! A voliš li PRAživotinje?! Dođi i otkrij svijet tih mikroskopski sitnih bića… Pokušaj ih uhvatiti, nahraniti, obojiti… Upoznaj se s mikroskopom i uhvati papučicu ako možeš!

13.00 h – 14.30 h ◦ SPORTSKA DVORANA ◦ doc. dr. sc. Mirela Sertić Perić; Vesna Gulin, mag. oecol.

Papučica – uhvati me ako možeš!
Dob: 7 do 10 godina
Voliš životinje?! A voliš li PRAživotinje?! Dođi i otkrij svijet tih mikroskopski sitnih bića… Pokušaj ih uhvatiti, nahraniti, obojiti… Upoznaj se s mikroskopom i uhvati papučicu ako možeš!

Radujemo se vašem dolasku u Gimnaziju “Fran Galović” Koprivnica na 5. Dan za znanost!

Vaš organizacijski tim!

Marina Furkes, prof.

Komentari