Piše: Bartol Kekez, 3. a

Putovanje svijetom nešto je o čemu mnogi sanjaju, no rijetki dobiju tu priliku. Među njima se našla i profesorica Likovne umjetnosti Maja Pucić koja je nedavno došla u našu Gimnaziju. Kao članica posade kontejnerskog broda CMA CGM Tage već je nekoliko puta isplovila u daleka mora. U ponedjeljak, 28. svibnja, ugostili su je članovi Geografske grupe gdje je ispričala kako je bilo na njezinoj plovidbi BEX linijom.

BEX linija, čiji je početak u Izmitu (Turska), traje otprilike tri i pol mjeseca i podrazumijeva plovidbu Crnim morem i Crvenim morem, zatim Indijskim oceanom do Jugoistočne Azije sve do Kine i posljednje luke u Južnoj Koreji, a obuhvaća petnaestak luka do tamo i natrag. Iako se plovidba na prvi pogled čini kao romantično iskustvo, profesorica napominje da se najviše nagledala industrijskih zona, kontejnera i dizalica.

Nadalje, potreba za velikom točnošću pri dolasku u luke izaziva veliki stres, a posla je uvijek previše. Profesorica na brodu ima više uloga, od samog upravljanja brodom s upravljačkog mosta, do vođenja administracije, pisanja dnevnika i ucrtavanja ruta broda čak 2 – 3 luke unaprijed jer je sam postupak ulaska jako kompliciran zbog velikog broja drugih brodova i dugih lukobrana.

Međutim, nije sve baš tako loše. Prema profesoričinim riječima, u dobrim je odnosima s ostalim časnicima i atmosfera je uglavnom ugodna. Usprkos monotonim kontejnerima, pogledi s broda znaju biti prekrasni (pod uvjetom da je lijepo vrijeme), a i prilika da upozna ljude iz različitih krajeva svijeta uistinu je sjajno iskustvo.

Što se tiče opreme i uređaja za upravljanje brodom, tu su radari, komande za fine-tuning, dubinomjer, kursomjer, mali joystick itd. U kriznim situacijama potrebno je ručno upravljati kormilom. Zanimljivo je da u brodskoj kuhinji uvijek treba biti limuna koji služi za razbuđivanje posade jer je zaspati na brodu jako opasno te postoje periodi između pojedinih luka kad se gotovo uopće i ne spava. Osim toga, postoje velike opasnosti od požara i nesreća koje se događaju zbog alkohola i prevelike žurbe. Važno je istaknuti i ekološke poteškoće zbog tankova s balastnom vodom koji negativno utječu na morski svijet.

Sve u svemu, uz sve uzbuđenje plovidba zahtijeva veliku odgovornost, preciznost i predanost posade u mnogim stresnim i napornim situacijama. Bez obzira na to profesorica Pucić uživa u tome što radi i, naravno, planira ponovno isploviti u bliskoj budućnosti.

 

 

Komentari