U ponedjeljak, 23. travnja 2018., u našoj je školi održana Noć knjige posvećena budućnosti knjige. Ovo je četvrta gimnazijska Noć knjige, a ove godine manifestacija se održava u 287 hrvatskih gradova u kojima je prijavljeno preko tisuću programa.

Program je započeo u 18 sati učeničkim predstavljanjem najpoznatijih literarnih distopija, pa smo tako ukratko čuli o čemu je riječ u knjigama Vrli novi svijet, 1984., Fahrenheit 451, Životinjska farma, Corpus delicti i Hvalospjev Leibowitzu. Predavači su izložili kako su autori tih djela zamislili budućnost društva i same knjige. Najćešća tema navedenih naslova bila je kako se čitanje knjiga brani da bi se čovjeku ograničio um i područje razmišljanja, što navodi na zaključak da čitanjem razvijamo kritičko mišljenje. Pretpostavke nekih autora bile su prilično točne jer se zaista u današnjem društvu ostvaruje mnogo toga, tako se čini da je Orwell napisao ne samo 1984. nego i 2018. Kratka predavanja svih učenika bila su zanimljiva i zaintrigirala ostale za navedene naslove. Učenici su čitali nekoliko odabranih citata iz tih knjiga, a zatim zaigrali Kahoot! kviz. Svaki član grupe koja je zauzela prvo mjesto dobio je knjigu za nagradu. Iza toga je slijedila igra Spasi knjigu od zaborava u kojoj su učenici, podijeljeni u grupe, morali naučiti napamet izvučeni tekst u roku od 10 minuta. Bilo je vrlo zanimljivo slušati učenike kako se pokušavaju sjetiti pročitanog, pokušavajući ne pogriješiti i biti najbolji, no svima nam je to bilo u kratkotrajnom pamćenju pa je navedeno uistinu predstavljalo izazov. Tri najuspješnije grupe nagrađene su slatkom nagradom. Na kraju su učenici razmijenili još neke preporuke za čitanje.

Bilo je zaista zabavno i zanimljivo, pogotovo za knjigoljupce, i nadam se da će se sljedeće godine u multimediji okupiti još veći broj učenika.

Ivana Kolarić, 1. e

 

Komentari