Učenici prvih razreda Gimnazije „Fran Galović“ 13. travnja 2018. pogledali su predstavu „Njuške“ u zagrebačkom Teatru EXit. Predstavu je režirao Matko Raguž.

Na scenu su izišla tri muškarca odjevena u crno i zaplesala zanimljiv ples, a iza njih su na platnu prikazivane njuške različitih pasa. Glumci su u ovoj predstavi utjelovili pse s različitim osobinama i problemima. Svaki je pas imao prepoznatljiv karakter, izgled i način izražavanja. Govorili su (lajali) o ljubavnim, prijateljskim ili osvetničkim problemima s kojima su se susreli u životu, čime je upućeno na sličnost između životinjskog i ljudskog svijeta. I psi se boje da će ostati sami, bez ljubavi. Strahuju da će, ako ih netko ne udomi, biti „uspavani“.

Glumci su odlično odigrali svoje uloge, bili su uvjerljivi, smiješni i dovoljno glasni. U nekim su se trenutcima previše zanijeli pa su bili nerazgovijetni, ali vidjelo se da su savršeno uigrani kad su bili zajedno na sceni. Nije bilo zaklanjanja, okretanja leđa publici, a i kad jest – bilo je opravdano jer je to zahtijevao lik. Kostimografija je bila vrlo dobro usklađena s likom.

Posebno mi se svidjela veza i komunikacija s publikom, izlazili su iz publike na scenu ili sa scene trčali prema nama. Istaknula bih glumu Filipa Križana koji je igrao trkaćeg psa i dosadnog i nametljivog psa koji stalno traži hranu svojim skvičavim glasom.

Predstavu bih pozitivno ocijenila zbog dobrih glumačkih ostvarenja i zato što me nasmijala svojim sarkastičnim tekstom.

Tamara Sinjeri, 1. e

Učenici prvih, drugih i trećih razreda 13. travnja 2018. bili su u Zagrebu. Učenici prvih razreda pogledali su „Njuške“ u Teatru EXit. Na temelju naslova predstava nam se nije činila posebno zanimljivom, no meni se svidjelo što nismo znali što očekivati jer naslov ne otkriva baš mnogo. Kazalište izvana nije izgledalo očaravajuće, ali zato se valjda i kaže: ne sudite knjigu po koricama. Pogriješio bi tko bi sudio o ovom kazalištu izvana. Ono što smo unutra mogli vidjeti bilo je prepuno kazalište. Prije samog početka rekla sam samoj sebi da moram pozorno gledati predstavu kako bih kasnije mogla pisati ovaj osvrt.

Počelo je. Svjetla su se ugasila, zastori su se podigli, osjećala sam trnce i jedva sam čekala da vidim što krije taj tajanstveni Teatar EXit i predstava „Njuške“ koju je režirao Matko Raguž. Izišla su tri glumca, odmah smo počeli komentirati kako su nam poznati. Oni koji su gledali ili još uvijek gledaju „Bibin svijet“, mogli su primijetiti kako su u predstavi glumili Martin (Janko Rakoš), Goran (Enes Vejzović) i jedan nama nepoznat glumac koji je ujedno bio i najbolji – Filip Križan. Počele smo se okretati i komentirati scenu i temu predstave. Glumci su pokušavali prikazati živote pasa raznih vrsta ili bar jedan njihov dan. Nikad mi ne bi palo na pamet gledati na pasji život na taj način. Bilo je duhovito i zabavno. U pozadini sam mogla čuti smjeh srednjoškolaca kojima se predstava očito jako svidjela. Bilo je tužnih dijelova u kojima se psi moraju odricati nečega za tuđu sreću, ali slični su ljudima, zar ne? Mogli smo na predstavi primijetiti niz monologa. Najviše mi se svidjelo što su se često približavali publici, obraćali nam se, privlačeći na taj način našu pozornost i svi smo bili usredotočeni. Nisam imala vremena razmišljati ni o čemu osim o predstavi i psima, njihovim razmišljanjima, željama koje mi ljudi njima ne ispunjavamo jer smo previše sebični. Možda nisam imala vremena razmišljati ni o čemu drugom jer je predstava toliko brzo prošla da nisam bila ni svjesna.

Preporučujem svima da pogledaju predstavu “Njuške” ako su stariji od osam godina (zbog puno psovki). EXite, nadam se da se vidimo nagodinu.

Petra Popec, 1. e

 

Predstava „Njuške“ nastala je prema tekstu „The Dogs Logs“ C. J. Johnsona i prikazuje živote desetak pasa koji u monologu iznose svoje životne priče. Njihove priče začinjene su humorom i prikazuju raznovrsne emocije poput straha, tuge, radosti, bijesa i ljubavi.

Redatelj je predstave Matko Raguž, a Ines Matić i Janko Rakoš zaslužni su za prijevod i adaptaciju. Na sceni su Enes Vejzović, Filip Križan i Janko Rakoš. Pseći likovi koje tumače različiti su izgledom i karakterom.

Predstava vješto opstaje između komedije i tragedije uz mali dodatak romantike. Odlično prikazuje osjećaje i gotovo sve životne situacije u životu (pasa?). Definitivno ju vrijedi pogledati jer ćete se sigurno nasmijati, a možda i iz kazališta izići s malo drugačijim pogledom na (pseći?) život.

Anja Jukić, 1. e

FOTO: http://teatarexit.hr/predstave/njuske/

Komentari