Piše: Lana Varga, 3. b

Koprivnički ljubitelji poezije imali su veliku čast sudjelovati na književnom susretu s dr. Dragom Štambukom u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ povodom Svjetskog dana poezije. Razgovor s njim vodile su učenice Gimnazije „Fran Galović“ Emilija Sinjeri i Lana Varga koje su publiku najprije upoznale s gostom.

Drago Štambuk, pjesnik, esejist, antologičar, prevoditelj, diplomat i liječnik, rođen je 20. rujna 1950. u Selcima na Braču. Diplomirao je 1974. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu kao vrhunski student te je kasnije završio više specijalizacija.

Više od 10 godina živio je u Londonu, gdje je radio kao liječnik te se bavio znanstvenim i kliničkim istraživanjima. Između ostalog autor je i medicinskih novotvorenica (kopnica, ritmodajnik). Nakon Ujedinjenog Kraljevstva ulogu hrvatskog veleposlanika obnašao je 25 godina u raznim zemljama gdje se kao veliki domoljub stalno borio za hrvatska prava.

Prva njegova djela tiskana su 1973., a dosada je objavio više od 50 knjiga te je preveden na brojne jezike. Njegova djela uglavnom su domoljubnog i vjerskog karaktera uz mnogobrojna filozofska promišljanja o ljubavi.

Više od 30 godina promiče trojstvenu narav hrvatskoga jezika te je utemeljitelj  jezično-pjesničke smotre „Croatia rediviva ča-kaj-što“ u Selcima. Utemeljio je i „Vladimir Devidé Haiku Award“, natječaj za najbolji haiku na engleskom jeziku u Japanu, jedinu međunarodnu književnu nagradu s imenom hrvatskog autora.

Dobitnik je mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih književnih priznanja, ali i brazilskoga Velikog Križa te Nagrade grada Splita za životno djelo.

Nakon uvodnog predstavljanja počeo je razgovor s dr. Štambukom u kojem je sve prisutne upoznao sa svojom poezijom te pogledom na svijet i život. Pročitao je nekoliko pjesama iz svoje najnovije zbirkeTheurgia“ te nekoliko iz ranijih zbirki, ovisno o tome kako je razgovor tekao te asocijacijama koje su ga povezivale s određenom pjesmom. Svoju najnoviju zbirku okarakterizirao je kao svojevrsno zazivanje Boga te se osvrnuo na suvremenu temu čovjeka koji glumi Boga. Poručio je da mu je vjera uvijek bila oslonac, kao i domoljublje, te da nema ništa loše u nacionalizmu sve dok on ne prelazi u ekstremizam. U tom je kontekstu govorio i o svojem poznanstvu s japanskim carem te britanskom premijerkom Margaret Thatcher koja je sama izjavila da je britanska nacionalistica te da se ponosi time. Pričao je i kako mu je pomagala u pronalasku pomoći Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata. Spomenuo je i svoja poznanstva s brojnim svjetski poznatim književnicima poput Harukija Murakamija te nobelovca Kazua Ishigure. Na kraju nam je još dao i uvid u svoje promišljanje o pjesništvu koje on ne smatra profesijom nego isključivo umjetnošću koja nikad neće nestati jer je potrebna kao hrana duši i tijelu.

Iako je razgovor trajao svega sat vremena, dr. Drago Štambuk uspio je stvoriti izrazito ugodnu atmosferu te oplemeniti publiku svojim iskustvima koja je sakupio diljem svijeta zaključivši da tek dok volimo svoj dom, možemo postati istinski kozmopoliti koji mogu uživati u svemu što nam ovaj naš svijet pruža.

 

 

 

 

Komentari