Piše: Bartol Kekez, 3. a

Kako izgleda daleka nam zapadna obala Europe, 19. su ožujka 8. sat imali priliku čuti članovi Geografske grupe i ostali zainteresirani učenici. Naime, Bruna Vrban Herceg, učenica 2. b razreda, prije dva mjeseca otputovala je s majkom u Portugal gdje su provele tri dana, a ona je održala predavanje o tome što je sve ondje vidjela.

Nakon trosatnog leta putnice su započele svoj prvi dan razgledavanja u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Šetajući se kroz Belém, lisabonsko predgrađe, posjetile su Belemsku kulu, Most 25. travnja, Spomenik otkrićima koji prikazuje kipove 16 poznatih portugalskih povijesnih ličnosti poput Henrika Pomorca i Vasca da Game i crkvu sv. Jeronima koja je građena u manuelinskom stilu s renesansnim ukrasima. Osim Beléma vidjele su dvorac São Jorge, lisabonsku katedralu i Aveniju Liberdade. Što se hrane tiče, najpoznatija je slastica pasteis de Belém, kolač od prhkog tijesta i kreme s cimetom.

Drugi su dan posjetile Sintru, grad osnovan 1154. godine koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ondje su doživjele raskoš kraljevske palače u kojoj su nekad obitavali portugalski kraljevi. Nakon Sintre uslijedio je odlazak do najzapadnije točke Europe, Cabo da Roca, a potom do Cascaisa. Bruna ističe zanimljivost da je grad prije bio ribarsko selo, a da se s vremenom razvio i postao mjesto gdje se nalaze ljetnikovci bogatih portugalskih obitelji. Sljedeća je postaja bio Estoril, grad u kojem su se prije vozile utrke Formule 1. Ostatak dana provele su u Lisabonskom oceanariju koji broji preko 500 vrsta i 8000 jedinki te u trgovačkom centru Vasco da Gama.

Dan uoči povratka zaputile su se u Fatimu, najpoznatije marijansko svetište, grad Batalhu gdje su vidjele crkvu Santa Maria da Vitoria za koju je Bruna rekla da je podsjeća na dvorac Hogwarts iz Harryja Pottera. Sljedeći je bio Nazaré i njegova popularna pješčana plaža poznata po velikim valovima. U srednjovjekovnom gradiću Obidosu potom su kušale tzv. gingu, višnjevac u jestivim čokoladnim šalicama.

Četvrti su se dan vratile u Hrvatsku. Bruna kaže da ih se Portugal jako dojmio, a to dokazuje činjenica da planiraju ponoviti svoje putovanje već ovog ljeta!

Komentari