Piše: Luka Varmuž, 3. a

 

Na poziv profesorice Mišele Lokotar našu je školu 23. veljače posjetila medicinska sestra Valentina Varmuž i održala predavanje učenicima 3. a razreda o kardiovaskularnim bolestima.

“Kardiovaskularne bolesti nažalost su vrlo česte”, istaknula je Valentina Varmuž. “Svaki dan zaprimamo mnoge pacijente, a u zadnje vrijeme i mnogo mladih, što je postalo jako velik problem. Učestali stres, pušenje ili pak neumorno opijanje alkoholom samo su neki od uzroka tih bolesti.”

Nakon što je učenike upoznala s najčešćim bolestima kardiovaskularnog sustava, naša je gošća pokazala postupak reanimacije ističući kako je reanimacija jedan vrlo stresan posao. Dodala je kako uspješna reanimacija podrazumijeva bar jedno slomljeno rebro. Posao medicinske sestre na odjelima kardiologije izrazito je naporan. Sestra mora čitav dan biti dostupna i spremna na reanimaciju u svakom trenutku. Također nas je upoznala s novim uređajem za oživljavanje, automatskim vanjskim defibrilatorom. Riječ je o uređaju koji se postavlja na javnim mjestima, a zadaća mu je pomoću elektrošokova oživjeti onesviještenu osobu. Vrlo ga je lako upotrijebiti jer sam uređaj daje glasovne naredbe. Osim AVD-a odnedavno su dostupni i dispečeri. Ukoliko se susretnemo s onesviještenom osobom i čekamo dolazak hitne pomoći, dispečeri nas telefonskim uputama vode postupkom reanimacije i olakšavaju taj vrlo težak posao.

Na ovome linku možete ponoviti postupak reanimacije i jednog dana možda nekome spasiti život: https://ozivi.me/

Komentari