Pišu: Hana Živko i Ozana Brkić, 2. b

Čitateljski klub, 25. siječnja 2018.

Danas se u našoj knjižnici održao susret ljubitelja knjiga (ili pak filmoljubaca?) GFG-a za koji su svi prisutni izdvojili dodatan sat svojeg vremena. Tema je bila djelo F. S. Fitzgeralda „Veliki Gatsby“, no i njegova ekranizacija, tj. film. Raspravu su moderirale Hana Živko i Ozana Brkić, učenice 2. b razreda.

Budući da smo upoznali djelo, okarakterizirali smo likove redom, govorili o njihovim dobrim i lošim stranama te analizirali njihove postupke. Bilo je slaganja, ali i oprečnih stavova i uskoro je svatko bio u svojem svijetu. Svatko je mogao zastupati svoj stav o pročitanome, o doživljaju pročitanog ili pak pogledanog i bilo mi je divno vidjeti kako je svatko od nas u svojem elementu, pri svojem stavu i kako uči javno iznositi svoje mišljenje, a usput poštovati tuđe. To je nešto zbog čega i odlazim rado na ovakve susrete jer ne samo da učim razvijati sposobnost zaključivanja i razmišljanja o djelu, jačam svoje govorničko umijeće, nego i spoznajem neke potpuno nove činjenice do kojih sama čitanjem nisam došla. Netko drugi, međutim, nije došao do spoznaja do kojih sam ja došla i tako razmjenjujemo dojmove i razmišljanja dijeleći usput jedni drugima nešto što se ne vraća, svoje vrijeme, što mislim da te razgovore čini dragocjenima.

Zaista sam sretna što današnje generacije još uvijek vole dobru knjigu i što – toplo se nadam – ovako miris papira neće nikada izumrijeti.

Hana Živko

Zanimljivo je da se “Veliki Gatsby”, gotovo stoljeće nakon objavljivanja, nalazi u samom vrhu svih ljestvica važnosti i omiljenosti knjiga.

Neki su pročitali knjigu, neki su pogledali film, a neki su došli po informaciju vrijedi li „potrošiti“ vrijeme na to. Porazgovarali smo o sadržaju, likovima i njihovim postupcima, životu u Americi 20-ih godina prošlog stoljeća… Nismo imali ista mišljenja. Nekima se svidjela Gatsbyjeva ustrajnost pri postizanju cilja, odnosno osvajanju nedostižne Daisy, a neki su to pak smatrali trošenjem vremena. U mojoj glavi pojavilo se pitanje: „Kao jedan od najbogatijih ljudi u ono vrijeme, želi li Gatsby osvojiti Daisy zbog ljubavi ili želje da ima sve?“

„Gatsby je vjerovao u zeleno svjetlo, u opojnu budućnost koja iz godine u godinu uzmiče pred nama. Umakla nam je onomad, ali ništa za to – sutra ćemo poletjeti brže, još dalje ispružiti ruke… A jednog lijepoga jutra…
I jedrimo tako, kao brodovi protiv struje koja nas neprestano zanosi natrag, u prošlost.“

Ozana Brkić

Komentari