Kao nastavak na članak Poznate žene u IT-ju, ovaj su put prikazani Anita Borg i Steve Jobs.

Kristina Ledinski, prof.

Anita Borg

Anita Borg rođena je 17. siječnja 1949. godine u Illinoisu u Americi. Bila je američka računalna znanstvenica. Svoj prvi programerski posao dobila je 1969. Iako je voljela matematiku dok je odrastala, nije namjeravala ući u računalnu znanost i učila se programirati dok je radila u malom osiguravajućem društvu.

Krajem 90-ih godina 20. stoljeća napustila je tvrtku Digital Equipment Corporation. Ubrzo nakon što je počela s radom na Xeroxu (Poslovne usluge i rješenja za digitalno tiskanje), osnovala je Institut za žene i tehnologiju, a 1994. osniva Grace Hopper Celebration of Women in Computing. Zalagala se za veću zastupljenost žena u tehnologiji. Nastojala je da tehnička polja budu mjesta na kojima bi žene bile zastupljene na svim razinama te gdje bi žene mogle utjecati i imati koristi od tehnologije. Među najpoznatijim su organizacijama koje promoviraju takve stavove Systers, Grace Hopper Celebration of Women in Computing i spomenuti Institute for Women and Technology. Bila je vrlo uspješna u svojoj borbi za napredak žena u tehnologiji. Iako joj je dijagnosticiran tumor na mozgu, neumorno je nastavila raditi i voditi Institut za žene i tehnologiju do 2002. godine. Taj je institut nakon njezine smrti u njezinu čast preimenovan u Institut za žene i tehnologiju „Anita Borg“ (2003.). Nekoliko je nagrada i programa nazvano njoj u čast, a utemeljena je i stipendija koja se dodjeljuje ženama koje se žele usavršavati u svijetu tehnologije. Ostala je zapamćena po svojoj ustrajnosti i teškom radu. Umrla je 1. travnja 2003. godine.

Odlučila sam pisati o Aniti Borg zbog njezine odlučnosti da potakne žene da i one mogu nešto ostvariti na polju tehnologije. Čini se kao osoba koja je ostvarila svoje ciljeve i koja je imala svoj čvrsti stav.

Sara Švegović, 1. d

Steve Jobs

Steven Paul Jobs (1995. – 2011.) jedan je od najvećih genijalaca modernoga doba. Bio je suosnivač, predsjednik Upravnog odbora, predsjednik i dizajner tvrtke Apple Inc. Mnogi ga pamte po iPodu/iPhoneu, no upravo on zaslužan je za mnogo drugih izuma bez kojih danas ne bismo mogli ni zamisliti život. Zaslužan je za izradu Windowsa jer je Apple razvio prvi grafički interface (grafičko korisničko sučelje, GUI) koji omogućuje korisnicima interakciju s računalnim hardverom na jednostavan način. Bez njega ne bi postojao internet jer je World Wide Web (skraćeno WWW ili web) razvijen na temelju Jobsovih NEXT računala koji su jedini bili u stanju to izvesti. Steve Jobs također je osnivač Pixara (Pixar Animation Studios) te bez njega ne bi postojali brojni računalno animirani popularni filmovi kao što su Priča o igračkama, Potraga za Nemom, Život buba). Na kraju, bez njega ne bi bilo ni tvrtke Apple jer je on sam osnivač i osoba koja je za samo 15 godina tvrtku koja je bila na rubu propasti pretvorio u najmoćniju kompaniju na svijetu.

Steve Jobs preminuo je od zastoja disanja 5. listopada 2011. godine. Time smo izgubili revolucionara, osobu kojoj nije stalo do zarade i novca, osobu koja je imala stotine ideja i planova. Njegovi govori, prezentacije i izumi otkrivaju s kakvom je ljubavlju radio svoj posao te koliko je stvarno volio svoju tvrtku.

Pišem o Jobsu jer mislim kako zapravo malo ljudi zna kakav je on stvarno bio čovjek. Većina ga vidi kao nekog bogataša koji je samo izumio iPhone/iPod. Ne samo da je sam imao nebrojene ideje za izume, poticao je i druge ljude dokazavši da je kreativnost ključ uspjeha te da moraju vjerovati u sebe i svoje sposobnosti i vještine.

Leda Krapinec, 2. a

Komentari