Piše: Ana Talan, 2. d

Za Renéa Magrittea prvi sam put čula čitajući knjigu Greška u našim zvijezdama autora Johna Greena. Glavna junakinja obukla je majicu s Magritteovim djelom Ovo nije lula prilikom posjeta svom omiljenom spisatelju. Taj posjet baš i nije prošao prema njenim očekivanjima. Nakon što sam saznala značenje rečenice ispod slike, njena me dvosmislenost zaintrigirala. Ovo nije lula, već je ovo slika lule. Ovo nije lula, to je samo riječ koja označava lulu. A možda je zapravo nešto između slike i riječi. Svatko ima pravo tumačiti značenja na svoj način, ali jedino autor shvaća njihovu ideju i misterij.

Koliko god mi pokušavali protumačiti Magritteova djela, uvijek ćemo propustiti neki nebitan detalj. No bez tog detalja djelo ne bi predstavljalo cjelinu tako da detalj nikako ne može biti nebitan. U detaljima je poanta svega. Svijet je izgrađen od njih i bez njih ne može funkcionirati. Oni kreiraju dvoličnost i misterije, kako iz svakodnevnog života, tako i u Magritteovim umjetničkim djelima. Ponekad je te detalje lako zamijetiti, a ponekad su nam skriveni pod nosom. Svakodnevno ih susrećemo, a nikako da im otkrijemo značenje. Nikako da saznamo kakve sve divne i grozne tajne kriju. Možemo ih pronaći u kapljicama neizgovorenih riječi ili čitanju među redcima. Skrivenoj boji na platnu ili u nevidljivim bojama u očima. Skrivene su u zraci svjetlosti i biljci koja iznikne iz napuklog asfalta. Skrivaju ih grafiti na propalim zgradama i smijeh koji ori kroz puste ulice. Nosi ih leden vjetar s prvim pahuljama snijega. Čuju se u zvonu zvona u ponoć i anđeoskim glasovima na božićno jutro. U pjesmi na Staru i veselju na Novu godinu. Ali ponajviše su detalji skriveni u ljudima. Tako nevidljivima, a tako očiglednima. Ponekad površno promatrajući te detalje, zapitamo se: „Je li život uopće život?“ jer sve u njemu čini nam se tako nestvarnim. A kada zavirimo malo dublje, pomislimo: „Mora da je ovo san.“ Ali, ako je život san, možda smo ga sanjali jučer kao Magritte ideje za svoja djela.

Detalji daju životu neprimjetnu veličinu, a na nama je da pronađemo misterij po kojem se razlikuju od ostatka ovog jednoličnog svijeta.

 

Komentari