Dragi maturanti,

možda kao i ja imate osjećaj da se niste ni okrenuli, a već je polovica 11. mjeseca. Matura se bliži, pritisak raste, dvoumite se koji fakultet upisati. Znam, nije lako, ali vjerujte, nemate se čega bojati. Ako se kvalitetno pripremite, ne bi trebalo biti problema. Savjetujem vam da se ne brinete previše i da se ne obazirete na „objektivne“ komentare svojih prijatelja koji su položili maturu.

A sad malo o fakultetu.

Upisala sam smjer Ekonomika poduzetništva u Varaždinu na Fakultetu organizacije i informatike. Cilj ovog smjera jest upoznati buduće ekonomiste s osnovnim ekonomskim i poduzetničkim pojmovima. Dobra je stvar što vam nije potrebno nikakvo predznanje, odnosno, pretpostavka kako ekonomski fakultet upisuju samo oni koji su završili srednju ekonomsku školu potpuno je pogrešna. Naravno, tim je osobama lakše pratiti gradivo zato što su upoznate s osnovama, ali postoje i situacije gdje im je gradivo teže pratiti nego bivšim gimnazijalcima. Na primjer, na kolegiju iz matematike na početku semestra radili smo matematičku logiku koja je usko povezana s gradivom logike koja se obrađuje u srednjoj školi.

Jedan od važnijih kolegija jest Poslovno komuniciranje gdje – kao što i sam naziv govori – razvijamo svoje govorničke i prezentacijske vještine, učimo kako kontrolirati svoje verbalno i neverbalno ponašanje i kako se prilagoditi publici u nekoj poslovnoj komunikaciji.

Jedan od kolegija kojih sam se najviše bojala jest Trgovačko pravo, a ispalo je da je to, barem meni, jedan od najlakših kolegija. Na predavanjima se upoznajemo s terminologijom vezanom za pravni sustav RH, a trenutačno obrađujemo pojedine vrste ugovora koji se sklapaju u svakodnevnom životu.

Postoje određene sličnosti ali i razlike između srednjoškolskog i fakultetskog oblika vođenja nastave.

Na primjer, pravilo akademske četvrti koje u prijevodu znači da nastava započinje 15 minuta nakon punog sata. Na fakultetu nema zvona i svaki profesor sam određuje kada će i hoće li uopće biti pauze (pauza obično traje 15 minuta). Dolasci na predavanja i seminare nisu obvezni za sve kolegije, a svoju nazočnost dokazujete potpisivanjem na papir. No, kao i u srednjoj školi potrebno je redovito učiti želite li kolokvirati sve kolegije. Kolokviji su pismeni ispiti koji se pišu nakon što se obradi neka cjelina određenog kolegija.

Iako pet kolegija nasuprot 16 predmeta zvuči malo, u stvarnosti se broj činjenica i podataka koje biste trebali usvojiti izjednačuje.

Na fakultetu ste prepušteni sami sebi. Nitko vas ne prisiljava na učenje i kolokviranje ispita, nitko vam se ne prilagođava i ne razmišlja o vašim potrebama. Na kraju krajeva, većina profesora ne zna ni da postojite.

Zato uživajte u završnoj godini i ne brinite se previše o budućnosti. Kada dođe čas, znat ćete što vam je činiti. Tko zna, možda se dogodine vidimo i na FOI-ju.

Želim vam puno uspjeha na maturi te ugodno i toplo nadolazeće ljeto! 🙂

 

Magdalena Kuštelega

Komentari