I ove godine učenici četvrtih razreda u organizaciji profesorice Sanje Suton imaju priliku filozofirati u praksi – nastavlja se Filozofski cafe. U subotu 28. listopada održan je prvi takav cafe ove školske godine, a izglasana tema rasprave bilo je vrlo aktualno pitanje: Treba li pobačaj biti legalan?

Ta je tema izglasana u konkurenciji od pet drugih tema, a one su se bavile političkom korektnošću, opravdanošću samoubojstva, prikladnosti vjeronauka kao školskog predmeta, utjecajima društvenih mreža i, zaključno, pitanjem treba li ukinuti državnu maturu.

Demokracija je presudila i rasprava o abortusu ubrzo je postala vrlo dinamična, iskazivala su se različita mišljenja i stavovi, od kojih je zajednički bio onaj da pobačaj treba ostati legalan. Razgovor se nakon toga usmjerio na rješavanje problema koji se usko povezuju s legaliziranim abortusom – pitanja o početku života, odgovornosti zajednice, psihološkoj potpori ženama, ulozi muškarca u kontekstu i mnoga druga. Najveći izvor filozofskog konflikta bilo je pitanje kategorizacije pobačaja po uzroku, to jest dilema treba li pobačaj biti legalan samo u pojedinim slučajevima, što je razriješeno zaključkom da bez obzira na uzroke, svaka žena mora imati pravo na izbor.

Nakon dva sata angažiranog razgovora Filozofski cafe zaključen je kratkim osvrtima na temu te se od svakog sudionika tražilo da jednom riječju opiše svoj doživljaj cafea. Zaključci doneseni na temu abortusa bili su većinom univerzalni: zamijećena je potreba za boljom edukacijom i zdravstvenim odgojem, većim angažmanom stručnih osoba pri pružanju pomoći ženama koje se na taj postupak odlučuju i zadržavanje potpune autonomije odlučivanja jer je pravo na izbor jedno od osnovnih ljudskih prava.

Poticajno, zanimljivo, napeto, potrebno, edukativno, inspirirajuće, aktualno – to su samo neki od učeničkih dojmova na ovaj Filozofski cafe, a na idućem susretu očekujemo nove intrigantne teme i inspirirane raspravljače, a imajmo na umu I sljedeće: Cilj argumenta ili diskusije ne bi trebala biti pobjeda, već napredak (J. Joubert).

 

 Sonja Homar, 4. b

Komentari