Od 9. do 29. srpnja 2017. godine sudjelovala sam na trotjednom tečaju njemačkog jezika u obliku stipendije koju mi je dodijelio Goethe-Institut. Bila su to zaista zanimljiva i izazovna tri tjedna ispunjena zabavom, druženjima, aktivnostima i radionicama.

 

 

 

 

 

 

 

Cilj tečaja bio je upoznavanje njemačke kulture i običaja iz prve ruke. Naravno, nisam bila jedina. Sudjelovali su mladi iz cijeloga svijeta, a bilo je ondje sa mnom još sedam Hrvata. Svi smo mi živjeli zajedno pod istim krovom u jednom hostelu za mlade u gradu Bielefeldu, u pokrajini Sjeverna Rajna – Vestfalija. Mladi iz Indije, Portugala, SAD-a, Etiopije, Jordana, Hrvatske, Ukrajine, Moldavije, Italije i mnogh drugih zemalja u tom malom gradiću postali su veoma povezani. Smještaj nam je bio odličan i imali smo sve što smo poželjeli. Uz nastavu koju smo pohađali, neki su bili posebno izabrani da sudjeluju u tzv. medijskom tečaju koji je uveden ove godine. I ja sam imala tu čast. Na tečaju smo učili kako napisati novinski članak, kako nastaju novine, kako se zovu pojedini dijelovi novina, učili kako „okinuti“ najbolju fotografiju i još mnogo toga. Nakon nastave uvijek smo imali slobodnog vremena za željene aktivnosti, a izbor je doista bio velik – od bavljenja sportom, pjevanja, društvenih igara pa do „šopingiranja“, šetnje gradom, kupanja na bazenima itd. Čak smo imali organizirane izlete u ostale njemačke gradove, primjerice Hannover i Köln.

Ova stipendija stvarno puno vrijedi u životu srednjoškolaca jer sam pomoću nje iz prve ruke iskusila njemački jezik i kulturu te čak obogatila vokabular i poboljšala izgovor njemačkih riječi. Tri tjedna provedena u Njemačkoj s vršnjacima iz cijelog svijeta definitivno će mi ostati u dobrom i lijepom sjećanju. Svi smo mi postali mala obitelj. Na kraju smo razmijenili kontakte, a i čujemo se preko društvenih mreža.

Lorena Međimurec, 4. c

Komentari