Piše: Petra Lozo, 3. b

Ludens teatar i ove je godine organizirao Vikend amaterskog kazališta. Svaka je godina drugačija, posebnija i inovativnija, a na svome repertoaru ovogodišnji je Vikend imao četiri predstave i izložbu scenografske radionice

Program je započeo u subotu, 3. lipnja, led je probila srednja skupina Dramskog studija Ludens teatra „Tišina u ulici“ predstavom Strawberry Fields. Mladi redatelj predstave, ujedno i član najstarije skupine Mihovil Maloča sa svojim se polaznicima okušao u stvaranju kriminalističke predstave. Radnja je smještena u fiktivnom gradiću Strawberry Fieldsu na jugu Engleske u kojem je počinjeno ubojstvo. Prije ubojstva Strawberry Fields bio je poznat po pjesmi koju je, navodno, napisao Johnn Lennon, a kako su stvari dalje tekle, zna samo publika! Mladi polaznici impresionirali su publiku svojom uvjerljivom glumom, zaigranošću i muzikalnim elementima, što je oživjelo predstavu (jer su dvije osobe u Strawberry Fieldsu ubijene).

Sljedeću predstavu pod nazivom Čelične magnolije izveli su gosti, Amatersko kazalište iz Gospića. Predstavu su izveli članovi različitih dobnih skupina, a nastala je prema istoimenoj drami Roberta Harlinga. Drama govori o šest žena koje svoje slobodno vrijeme provode u frizerskom salonu razmjenjujući iskustva, osjećaje, avanture i priče. Kako vrijeme prolazi, one se zbližavaju, mijenjaju i podržavaju. Predstava je duhovita, ali i potresna, a likovi su realni i svakidašnji. Budući da su izvođači putovali iz Gospića, nekolicina nas ponudila im je smještaj u vlastitim domovima, što nam je omogućilo dodatno upoznavanje i druženje nakon predstava. Sljedeći dan započeo je otvorenjem izložbe scenografske radionice. Materijale koje su mladi kreativci napravili iskoristila je najmlađa skupina „Žute lisice“ u predstavi Neobična šuma. Radnja te predstave odvija se oko izbora za novoga šumskog kralja, a prste u tome ima i mlada školarka. Polaznici najmlađe skupine izmamili su osmijeh na lice publici, a svojom slatkoćom i talentom izborili se za gromoglasan pljesak.

Osmi VAK zatvorila je skupina „Kaotis Teatralis“ predstavom Ispod površine. Polaznici su odlučili progovoriti o dubinama ljudskih duša, vlastitoj psihi te problemima pojedinca i cijelog čovječanstva. Problemi su o kojima predstava progovara nasilje u obitelji, nemogućnost ostvarenja vlastitih snova, odcjepljenje od osoba koje nas sputavaju te sukob s društvom i borba za vlastito ja! Poruka predstave ističe kako treba progovoriti o problemima, a ne ih potiskivati kako ne bi došlo do još težih posljedica. Iako je predstava nastala u vrlo kratkom vremenu, i ova je skupina dobila gromoglasan pljesak, a uz glazbu i ples uvela radostan ugođaj.

Još je jedan kvalitetno odrađen Vikend amaterskog kazališta iza nas. S nestrpljenjem čekamo nove dramske susrete i dogodine novi VAK!
Petra Lozo, 3. b

Komentari