Otišla je još jedna generacija koju ćemo dugo pamtiti. Svaki od sedam maturanskih razreda Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica bio je uspješan i poseban na svoj način. U posljednje četiri godine gomilali su uspjehe, uspješno predstavljali sebe i školu na raznim natjecanjima, a najbitnije od svega izgradili su se kao razred i stvorili malu zajednicu koja će im zauvijek ostati u srcu.

 

4. a – U skladu s reputacijom – šutljivi i učinkoviti

Iako je 4. a razred kao i svaki drugi razred stvoren nasumičnim odabirom, mi smo već u prvim tjednima stvorili odličnu atmosferu. Posebno smo ponosni na našeg Kristijana Bistrovića koji svojim uspjesima u nogometu dokazuje da je najbolji sportaš u školi. Usprkos svakodnevnim treninzima i brojnim obvezama naš je Kristijan uspijevao ostvariti sjajan prosjek. Iznimne su učenice i Katarina Šimunić i Dunja Dujnić koje su sve četiri godine gimnazijskog školovanja završile s 5.0.

Unatoč problemima i povremenim kriznim situacijama moglo bi se reći da smo bili dobar razred.

Valerija Premec, 4. a

 

4. b – Bilo je svega, a ponajviše smijeha

4. b teško je opisati u nekoliko rečenica. 2013. godine u 1. b krenulo je 25 učenika. Jedan učenik nakon nekoliko mjeseci odlučio je obrazovanje nastaviti u prirodoslovno-matematičkom smjeru naše gimnazije, ali to nije spriječilo naše druženje s njim. Četvrti razred završavamo kao skupina od 24 učenika.
Svi se možemo složiti da su četiri godine prebrzo prošle. Bilo je svega, a ponajviše smijeha.

Naš šaroliki razred pun je talentiranih učenika. Sudjelovali smo na gotovo svim natjecanjima i natječajima. Tako smo dva puta sudjelovali na državnoj Smotri simuliranih suđenja. Naše su kolegice držale govore na simuliranoj sjednici Sabora za učenike srednjih škola. Dva smo puta osvojili nagrade na županijskom natječaju koji promiče antikorupciju. Mnogo nas sudjelovalo je u projektu Dvostruki teret. Ana i Matej predstavili su nas u Strasbourgu. Profesori će nas pamtiti kao veseo razred koji uvijek nešto snima, pa je tako naš videouradak osvojio nagradu u projektu eTwinning. Snimili smo i art-film i matematičko-nogometni film koji nam je omogućio ulaznice za nogometnu utakmicu između Hrvatske i Ukrajine. Bili smo uspješni i na literarnim i likovnim natječajima te na sportskim natjecanjima. Osim za rukomet i nogomet talentirani smo za različite sportove. Vanesa je obranila državno srebro u boksu, a Lucija je dobila nagradu za najbolju sportašicu Županije. Posebno smo uspješni u jezicima, pa smo tako na natjecanjima iz engleskog, talijanskog i hrvatskog jezika postigli odlične rezultate (Matej je bio i na državnom).
Jako se brinemo za svoje zdravlje, stoga često vadimo krv i idemo ortodontu. Budući da ne volimo ponedjeljke, često smo ih izbjegavali.

Pamtit ćemo maturalac i naše zajedničke provode, posebno zbog Ivana i njegove harmonike. Da u 4. b razredu vlada posebna atmosfera, mogu potvrditi svi naši profesori. Uvijek smo raspoloženi za razgovor ili raspravu. 4. b pamtit će profesore po znanju koje su nam prenijeli, ali i po mudrim savjetima koji će nam sigurno pomoći u životu. Kako bi neki rekli: „Mudri rođeni, mudri mudruju!“

Ana Kamber i Stela Marjančić, 4. b

 

 

Zvijezde 4. c razreda

Jednog kišnog jesenskog dana 2013. godine 25-ero različitih ljudi sjelo je u školske klupe u učionicu 2-013.  Svatko je poznavao nekoga, ali nitko nije poznavao svakoga. Predstavljanja učenika profesorima bila su nam prilika ne samo da saznamo imena svojih razrednih kolega nego i neke zanimljivosti iz njihovih života. Danas, četiri godine kasnije, kada svi znamo gotovo sve o svakome, kada smo se naviknuli jedni na druge, na sve naše mane i vrline, vrijeme je da se oprostimo, ali i da se prisjetimo svih lijepih, zajednički provedenih trenutaka.

Svaki izlet ili terenska nastava bili su popraćeni smijehom i dobrom zabavom, a ono što će nam ostati u najboljem sjećanju jest maturalno putovanje u Salzburg i Prag.

U svakom razredu postoje pojedinci koji taj razred čine posebnim, a ovo su naše zvijezde:

Izrazito smo ponosni na naše rukometašice Ninu Alvir, Korinu Karlovčan i Ivu Papac, našu boksačicu Doru Ormuš , košarkaša i stolnotenisača Vedrana Hraščanca i na vozača motocrossa Vinka Evačića koji svake godine postižu nevjerojatne rezultate u svijetu sporta.

Tko kaže da šah nije sport, grdno se vara, a to vam mogu potvrditi naši šahisti Emanuel Hladnić i Ruža Purkić, najbolja seniorska prvakinja Koprivničko-križevačke županije u šahu.

Dobra duša našeg razreda, urednica FRANzinea Vedrana Strmečki i ove je godine uz pomoć profesora i ostalih novinara iz našeg (Marko Benjak, Edita Jurenec, Mihael Kramarić, Karla Medenjak, Nikolina Mesić, Ivan Sršić) ali i drugih razreda uspjela dovesti FRANzine među 10 najboljih srednjoškolskih listova u Hrvatskoj.

Zavidno likovno umijeće pokazali su Nina Alvir, Marko Benjak i Karla Medenjak.

Marta Kunić i ove se godine uspjela plasirati na županijsko Natjecanje iz hrvatskog jezika (2016. čak i na državno) i posjetiti uz Dunju Husnjak, Vedranu Strmečki i ostale članove sociološke grupe Agens Europski parlament u Strasbourgu.

Zajedno sigurni jest video o sigurnosti naše predivne Dunje Husnjak koji možete pogledati na YouTubeu.

Glumac, pjevač i zabavljač, pobjednik Talent-showa Mihael Kramarić pobrinuo se da nijedan dan u školi ne prođe bez smijeha.

Naš je razred 2015. godine osvojio prvo mjesto za najbolju fotografiju Eratosten projekta.

Malo-pomalo došli smo do kraja svog srednjoškolskog putovanja.

Nadamo se da ćemo svima ostati u lijepom sjećanju i da nas nikada nećete zaboraviti jer samo je jedan 4. c 2016./2017.

Magdalena Kuštelega, 4. c

Ova slika razreda ne bi bila potpuna da se ne spomene i autorica teksta Magdalena Kuštelega koja je sve četiri godine prolazila s odličnim uspjehom, pomagala svima i davala instrukcije kada je bilo potrebno. Zasigurno polovica razreda ne bi prošla s dobrim ocjenama da nije bilo nje i njezina skenera (ups, strpljenja).

Vedrana Strmečki, 4. c

4. d – Bogatstvo različitosti 

Svaki profesor koji je makar jedan sat predavao u 4. d razredu ističe da smo neobičan razred i da ne zna tko nas je sastavio takve sve baš u isti razred. Priznajemo da smo se i mi to često pitali tijekom četiriju godina zajednički provedenih u klupama upoznavajući sve dimenzije heterogenosti našeg razreda.

Iako nas je malo, tek 21, prvi smo razred u povijesti matematičke gimnazije u kojem su djevojke brojčano prevladale nad mladićima, ali kad govorimo o našim područjima interesa i aktivnostima, onda zasigurno ne postoje ona koja prevladavaju. Ponosni smo na naše umjetničke duše, Veroniku koja se ove godine plasirala na državno natjecanje iz likovne umjetnosti i Anu koja je prošle godine imala prvu samostalnu izložbu u Pixelu, a osim slikanjem bavi se i planinarenjem i jahanjem. Planinarenjem se bavi i Paula, no istaknula se i na natjecanjima iz astronomije, baš poput Mateje koja je svojim radom na državnom Natjecanju iz astronomije osvojila prvo mjesto. Na državnim natjecanjima ostvarila se i Monika koja je tri puta sudjelovala na državnom Natjecanju iz fizike, ali i Matej koji se istaknuo na državnim natjecanjima u području kemije i fizike. Glazbenici su Mihael na klaviru i Jan na gitari, a naši sportaši DJ Fran i Trpimir bave se košarkom, Frida donedavno tajlandskim boksom, Helena ženskim nogometom i ribolovom, a Josip i Karlo rukometom. Alegra je član odreda izviđača „Bijeli javor“, Doria je osnivačica i plesačica plesne grupe Sweet Beat, Tatjana Tot redovito je sudjelovala na natjecanjima iz povijesti i geografije, a Iva i Dorijan iz matematike.

To su samo neke od aktivnosti u kojima su uspješni učenici 4. d razreda te nam se unatoč šutljivosti i povučenosti ne može osporiti izvrsnost i čitav spektar različitih aktivnosti kojima se bavimo. Nadamo se da ćete nas pamtiti samo po dobrome i da će se za naše uspjehe u područjima i hobijima na koja ćemo se usmjeriti nakon gimnazije tek čuti. Šutnja je zlato, a mi smo razred za medalju – posebni i izvrsni.

Tatjana Matić, 4. d

 

 

4. e – Četiri godine zajedničkih iskušenja

Dragi čitatelju, 4. e želi ti prepričati svoj gimnazijski put u nekoliko rečenica.

Sve je počelo prije četiri godine kada smo bili pomalo zbunjena grupa od 27 jezičara. Tada nam je u prvim dvjema godinama najveća muka bila kemija i njezine KeFe (kemijske formule). No, na satu matematike tugu smo topili u suzama od smijeha zbog šala našeg profesora. A s obzirom na to da smo jezičari, bili smo vrlo angažirani u događanjima vezanima za jezike. Tako smo na primjer povodom Dana škole u drugom razredu s profesoricom Irenom Novak snimili kratke francuske filmove. Kratke filmove snimali su i Arijana i Jakov na satovima njemačkog jezika. Također smo pokazali svoja kulinarska umijeća u pripremanju francuskih slastica povodom Mjeseca Frankofonije. Neki od nas svoje znanje stranog jezika iskazali su položivši međunarodno priznate diplome iz francuskog (DELF) i njemačkog jezika (FIT). Kako ne bismo govorili samo o uspjesima i talentima vezanima za jezik, kao izvrsne pojedince možemo izdvojiti i Saru kao geografkinju, Ivanu kao atletičarku, Antonelu kao nogometašicu, Vedrana kao saksofonista, Arijanu kao flautisticu, Mihaelu kao biologinju i kemičarku, Matiju kao fizičara i matematičara itd. Iako je mnogo toga po čemu se međusobno razlikujemo, različitosti su nas povezivale protekle četiri godine.

Zajedno smo prošli sve i svašta. Putovali smo u Veneciju, Graz, Beč, Prag, Dresden i Bratislavu gdje smo se dobro zabavljali. I sad kad se rastajemo i svatko od nas kreće svojim putom, ne preostaje nam ništa drugo nego reći jedno veliko HVALA ravnatelju, svim našim profesorima i svim ostalim djelatnicima škole. No, posebno hvala našem razredniku Miljenku Flajsu što nas je vodio ove četiri godine. Za kraj bismo još zahvalili Dorijanu Margetiću, Alanu Uremoviću i Tanji Pavišić koji su s nama proveli nešto manje vremena. I prije no što odemo kao MEDVJEDIĆI DOBRA SRCA, zaželjet ćemo svu sreću sljedećoj generaciji jezičara.

4. e

 

 

4. f – Složan razred u kojem svi svima pomažu

4. f razred generacije 2016./2017. mješovit je razred, a sastoji se od triju gimnazija u jednom odjeljenju. Ima nas sportaša, glazbenika, ali tu je i opći dio razreda. Manje-više smo složni: kada je u pitanju prepisivanje, svi svima pomažu, a to je najbitnije! Upoznat ću vas s pojedincima. Krenimo od sportaša: Ivona Mrđen juniorska je reprezentativka, a Leonarda bivša. Petar Božek uspješan je golman Slaven Belupa, a Nikola Tuba također mlada nada koprivničkog nogometa. Sara Jurenec najbolja je učenica generacije, a ujedno sigurno i najjača jer je vrlo uspješna u powerlifting natjecanjima. Ivona Mrđen, Tea Hmelina, Lena Ljubić, Karla Franjkić i Leonarda Šenvald osvojile su tijekom ovih četiriju gimnazijskih godina 5 zlatnih i 2 srebrne medalje na državnim natjecanjima. Na školskim je natjecanjima osim navedenih sportaša sudjelovala i Ena Vuglovečki (stolni tenis i badminton). Dominik i Alan bave se karateom, a Alan je i reprezentativac. Izabela Hegedušić s košarkarškom je ekipom osvojila 3. mjesto na državnom natjecanju i uspješno vodi blog Izzita, nosi revije, imala je izložbu svojih slika u Rijeci i pomaže u udruzi za napuštene životinje.

Haj’mo na naše umjetnike! Ena Vuglovečki slika i svojim apstrakcijama bez riječi toliko toga kaže. Imala je izložbu u KKC-u Pixel. Helena Pribeg i Andrea Crnković darovite su glazbenice. Helena svira gitaru i nadamo se da će daljnje školovanje nastaviti u Beču, a Andrea svira klavir!

Time nije ni izbliza rečeno sve o 4. f…

Leonarda Šenvald, 4. f

 

 

4. g – Zahvaljujemo svima i prepuštamo klupe nekim drugim generacijama

Dragi čitatelji, dopustite mi da vam pokušam predstaviti duh 4. g razreda. Ima nas 24. Krenuli smo s tom brojkom i završili s njom.

U ove četiri godine učenici 4. g sudjelovali su u raznim projektima i raznim natjecanjima. Suzana i Patrik osvojili su 2. odnosno 3. mjesto u atletici. Ariana, Lea, Marta, Helena, Petra, Nikolina i Patrik ove su godine posjetili Strasbourg. Viktor igra badminton, dok Filip rastura u stolnom tenisu. Tea, Marta, Suzana, Patricija, Mateja i Lucija F. ove su godine nastupale na školskom prvenstvu u odbojci i osvojile 2. mjesto. Hobiji su razni, od kazališnih dasaka, preko rukometa i tajlandskog boksa, do sviranja muzičkih instrumenata i slikanja.

Možda će nas profesori ili ostali učenici pamtiti upravo po tome, ali mi ćemo pamtiti nešto sasvim drugo. U sjećanju će nam ostati maturalac na koji smo išli sa 4. d razredom. Zapamtit ćemo Brunu u Plovdivu i Patrika u Varni. Zapamtit ćemo Leino igranje odbojke, Viktorovo svakodnevno kašnjenje i prepisivanje Aninih i Laninih zadaća. Nikad nećemo zaboraviti ni satove likovnog u 1. i 2. razredu ili pak satove politike. U dugom sjećanju ostat će nam i učenik Ivan Rakitić na psihologiji i sat kemije u kojem je Barbara uspjela dobiti pet jedinica. Uglavnom, bilo je svega. Suza, smijeha, neopravdanih satova, markiranja… Sve to čine četiri nezaboravne godine u našoj gimnaziji. Nikad nećemo zaboraviti ni našu zvijezdu vodilju, našu razrednicu Sonju Delimar bez koje bi ove četiri godine bile puno teže. Zahvaljujemo svima, profesorima i ravnatelju, i ostavljamo klupe za neke druge generacije.

 Lucija Frtalić, 4. g

Komentari